« Tilbage

Skader på glas, inkompatible materialer - fugemasse og fugebånd

Sidst revideret nov 2020
Glasfakta

Inkompatibelt/Uforeneligt

Et voksende og ødelæggende problem mellem bygningsglas, fugemasse og fugebånd

Fra it-verdenen ved vi, at kompatibilitet er absolut nødvendigt. Software skal være kompatibel med din computers operativsystem for at fungere. Nu handler dette ikke om computere, printere eller andet it-udstyr, men det handler om bygningsglas, fugemasse og fugebånds påvirkning af hinanden.

Kompatibilitet er altid godt – og nødvendigt

Kompatibilitet betyder, at forskellige materialer kan arbejde sammen. Uforenelighed og inkompatibilitet er et kæmpe problem og betyder at visse materialer ikke må kombineres, da de påvirker hinanden med tiden. Det ser godt ud i starten, men så efter en periode kommer katastrofen.

Misfarvning i vinduesrammer og vindueskarme (gule knaster) er eksempel på inkompatibilitet mellem den valgte maling og harpiksen på den træknast, som indeholder harpiks, der siver ud gennem malingen.

Ødelagt folie, fuger og belægninger

Især migration (indsivning) fra fuger ind i lamineret glas er et problem der har med inkompatibilitet at gøre.

Blødgøreren i lavkvalitet og billige silikoner, der indeholder mineralolier eller har et eddike-baseret hærdningssystem, migrerer til tilstødende materialer og kan forårsage misfarvning og endnu værre nedbryde materialet. Blødgøreren kan beskadige folien i et lamineret glas eller kantforseglingen i en termorude og belægningen på belagt glas.

Problemet med mineralolie er, at den ikke forbliver på plads, men vandrer ind i nabomaterialet uden nødvendigvis at være i direkte kontakt og dermed ødelægger vigtige funktioner, misfarver belægninger og får laminatet i det laminerede glas til at delaminere.


Delaminering fra fugemasse som ikke er kompatibel med laminatfolien.

Alt for ofte er der, hvor der opstår et glasproblem, som derefter kan have uønskede og undertiden katastrofale konsekvenser, anvendt såkaldte universal silikoner.

En lille gennemsigtig dråbe på en glasoverflade kan være det første tegn på inkompatibilitet, og jo dårligere silikone, der anvendes i termoruder, jo tidligere ses effekten af inkompatibiliteten.


Fugemasse i fals der angriber/misfarver termorudens kantforsegling.

Læs artiklen: Fuger om vinduer, fugemateriale

Termoruder

Den forkerte fugemasse i kombination med fugebånd kan også forårsage problemer og de to materialer kan angribe hinanden. Det er vigtigt at vælge det rigtige fugebånd og bruge det korrekt. Det er derfor direkte forkert, undertiden ødelæggende, at anvende tætningsmidler med blødgørere.

Når der i kombination med termoruder bruges tætningsmaterialer, skal de være baseret på silikone, acryl, polyurethan eller polysulfid af høj kvalitet. Forseglingsmidler baseret på mineralolier må ikke anvendes.


Udløb fra kantfuge inde i rudens mellemrum fra forkert blanding af butyl.

Læs brugsanvisningen/deklarationen

For at undgå katastrofale og dyre konsekvenser på grund af inkompatibilitet skal brugsanvisningen på forseglingsemballagen læses. Det anføres normalt, hvad og hvor fugemassen kan bruges, og hvor den ikke kan anvendes. I tvivlstilfælde så spørg leverandøren/producenten af fugemassen eller glasleverandøren om hvilke tætningsmidler der er kompatible med det aktuelle glasprodukt.

Reference: Inkompabilitet. 14 bokstäver för ett växande och förödande problem. Svensk Planglasförening.

Læs også artiklen: Brandfuger

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev