« Tilbage

Forskellige typer af ridser på glasoverflader

Sidst revideret jan 2024
Glasfakta

De forskellige intensiteter og grader af gener af ridser på glasoverfladen kan beskrives som nedenfor.

Englehårs ridser

Ekstremt fine overfladeridser, der ikke er synlige under normale dagslysforhold. Ved brug af lamper kan disse fineste ridser, som især kan opstå ved bløde belægninger, synliggøres. Betegnes som umærkelige ridser.

Hårfine ridser

Små ridser, normalt kun synlige mod mørk baggrund eller ved nærmere eftersyn og markering. Ridser, der ikke kan mærkes med en negl.

Svage ridser

Ridser der ses i diffust dagslys og mod mørk baggrund, ridser, der ofte er nemme at få øje på, ofte med en blåligt genskin, og "glimter" i modlys. Ridser der er mærkbare med fingernegl.Næsten lodrette ridser især langs kanter, skæve og med krumninger. Ridserne udseende og placering kan ikke være påført ved termorudeproduktionen eller ved montage. Ridser af denne type kan kun være påført glasset ved efterbehandling af glasoverfladen som ved vinduesafvaskning.

Læs artiklen: Rengøring af glas, der beskriver hvordan man undgår ridser ved rengøring af glas efter en byggeproces.

Den første rengøring af glas efter byggeriets afslutning skal altid udføres med rigelige mængder vand for at undgå ridser forårsaget af for eksempel støv, sand og mørtel. Rudemærkater på nye ruder fjernes ved at opbløde dem i vand. Rester fra rude-mærkater eller andre mærker fjernes eventuelt med nænsom anvendelse af ”Keramikrens”.

Kraftige ridser

Altid genkendelig fra alle vinkler og mod enhver baggrund. Hvidligt udseende, "glimter" ofte i sollys på grund af uregelmæssige, ru kanter. Ridser der er mærkbare med fingernegl. Kortvarige ridser der for det meste er kraftige til meget kraftige ridser

Skrabe skramme

Flad bred skade, som normalt består af en ridse, der er svag til meget alvorlig. Hvidligt udseende af denne kraftige markering.

Læs også artiklen: Skader på glasoverflader.

Reparationer

Fjernelse af ridser i glasoverfladen er kun muligt i begrænset omfang. Da englehårs ridser ikke er synlige under normale lysforhold, betragtes glasset ikke som en defekt, hvis det har denne type ridser, og kræver ingen modforanstaltninger. Fjernelse af hårfine, svage og kraftige ridser er ofte muligt ved polering udført af fagfolk.

Kilde: ”Glasschäden” af Ekkehard Wagner.

Læs også artiklen: Ridser på hærdet glas.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas