« Tilbage
Når glas går i stykker ses forskellige brudmønstre

Brudmønstre i glas

Sidst revideret apr 2021
Glasfakta

Forskellige påvirkninger giver forskellige brudmønstre

Almindeligt floatglas kan revne, hvis det overbelastes, udsættes for uønskede spændinger (strålevarme, termisk brud), slag, hærværk, skud, eksplosion og lignene kraftige påvirkninger, alle med hver deres karakteristiske brudmønstre.

Læs om brudmønstre i sikkerhedsglas.

Brud ved fladelast

Fladelast som vindtryk og snetryk har et helt andet brudmønster end termisk brud pga. forskellige spændinger opstået ved uens varmebelastning af glasset.

Fladelast giver brud i uregelmæssige mønstre, som altid starter fra det svageste sted i kanten (skår, muslingebrud, hak, dårligt skåret kant), med revner der er i vilkårlig vinkel med både kanten og fladen (til forskel fra termisk brud der er vinkelret på både kant og flade).Termiskbrud

Termisk brud er karakteriseret ved, at der er få brudlinier, og de forløber som jævne, rene brudlinier fra glaskanten vinkelret på denne og ind mod midten af glasset.

Læs mere i artiklen "Termisk brud".

Brud ved klimalast


Klimalastbrud. Brud begynder fra hjørner over diagonal
Et helt særligt brudmønster ses ved klimalast, som især ses i 3-lags ruder med stort sideforhold, dvs. lille bredde og stor højde.

Læs artiklen "Klimalasten opstår i termorudens hulrum".

Kantskader

Kantskader kan forårsage brud, enten straks det skades på kanten eller senere, når glasset udsættes for andre laster. Rigtig mange revner og brud skyldes svage kanter.Læs om mere om glaskanter i artiklen "Synlige frie glaskanter - Sikkerhed og æstetik".

Glasindustrien forudsætter polerede kanter i deres vejledninger for ”Fuldglasvægge” og ”Glasværn”.

I SBi-anvisning 215, 2. udgave 2018 se følgende skema for trækstyrken af glaskanter.
Reduktionsfaktor i forhold til bøjningsstyrken (efter CEN, 2005):Eksplosion, brand og skud

Eksplosion og brand giver helt specielle brudlinjer. Ofte revner glasset ikke fra den første trykbølge men fra det vakuum der kommer efterfølgende, så derfor ses ofte at glas falder ud af rammen og ikke indad. Tilsvarende ses at revnede ruder ved brand falder udad, hvorfor politiets efterforskere ser efter om glasset er slået ind ved indbrud før der er en brand.

Skud projektiler giver åbninger med større revnemønstre, men tilsvarende ses også ved boldspil afhængig af bold-størrelse og kraft.

Skadeårsag kan bedst efterforskes hvis netop brudmønstret er optegnet eller fotograferet, med foto tæt på hvor bruddet tilsyneladende er startet og af kanten. De fleste brudårsager kan fastlægges alene på brudmønstret.Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev