« Tilbage

Huller og udskæringer i lamineret glas

Sidst revideret dec 2022
Glasfakta

Computerstyring og moderne skærefaciliteter gør det muligt at skære glas i mange faconer, ligesom huller: antal og placeringer

Udskæringer og huller i lamineret glas kan have mange funktioner og placeringer fx talehuller i frontglas ved luger/ekspeditionssteder.

Hvis huller og udskæringer efterfølgende skal bruges til at overføre kræfter fx ved montering med gennemgående bolt, klembeslag og lignende, vil glasset normalt ikke være stærkt nok og vil revne. Ønskes det, at lastbærende beslag skal fastgøres i glas, kræver det hærdet glas.

Laster i huller i lamineret glas, hvor hvert glaslag er hærdet/varmeforstærket, kan overføres, men standarden for hærdet glas sætter visse begrænsninger for placering af huller.

Se artiklen: Huller og udskæringer i termisk hærdet glas. 

Tolerancer for huller – diameter og placering

Efter hulbearbejdning af glas kan de varmebehandlede glas lamineres sammen. Laminering tillader at der må være en vis forskydning af glaslagene.

Når to varmebehandlede glas (hærdet, varmeforstærket eller heatsoaktestet) lamineres sammen skal der ved bestemmelse af hulstørrelse tages hensyn til flere muligheder for modsatrettede tolerancer.

Tolerance vedr. forskydning af glaslag


Max tilladelig forskydning:


Bredden og højden må vurderes separat iht. tolerancerne i tabellen.

Se mere i Glasindustriens datablad: LAMINERET GLAS og lamineret sikkerhedsglas

DS/EN 14449 samt DS/EN ISO 12543. Maj 2022.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas