« Tilbage
Blok af laminerede glasplader

Lamineret glas - Glastyper - Glaskanter

Sidst revideret mar 2021
Glasfakta

De mest almindelige laminerede glas og sikkerhedsglas fremstilles af to eller flere lag glas af almindeligt floatglas eller de fremstilles af en type af varmebehandlet glas dvs. termisk hærdet, varmetestet (Heat Soak et tillæg til hærdet glas) eller varmeforstærket glas. Glassene klæbes sammen ved hjælp af forskellige folietyper, som fx PVB, EVA eller ionomere. Lamineret glas forbliver sammenhængende efter brud – afhængigt af belastningens art og størrelse.


Læs artiklen: Hvorfor hærder man glas?


Glastyper anvendt i lamineret glas

Hærdet glas og specialhærdet glas fremstilles ved opvarmning og chokafkøling af glasset, hvorved der indbygges en forspænding, som giver en speciel brudform, hvor glasset granulerer i små stykker, der ikke er ufarlige skarpe stykker. Specialhærdet giver størst styrkeforøgelse, men indebærer meget nøje styring af hærdningsprocessen.


Heat Soak testet glas er varmetestet for at reducere spontangranulering pga. nikkelsulfidindeslutninger.


Varmeforstærket glas, dvs. delhærdet (langsomt afkølet) glas, bryder som almindeligt glas og er derfor ikke et sikkerhedsglas.


Kan man se hvilken glastype?

Det er ikke umiddelbart synligt, hvilke glastyper der er i et lamineret glas, men der er indikationer, som kan hjælpe til en afklaring.


Almindeligt float kan være uden kantbearbejdning, figur 1, eller hvis det er slebet, er det begge glas der efter laminering er slebet samtidigt, figur 2.Hærdet, heat soak testet og varmeforstærket glas vil altid være kantslebet inden laminering, figur 3.


Hvis det laminerede glas er fremstillet af to lag hærdet glas kan glassene være:

Der er i henhold til standarderne ikke krav om mærkning af lamineret glas!

Men ønskes glasset mærket foreskriver standarderne, hvad mærket skal indeholde: Producent navn eller Produktnavn og EN 14449.


Det er ikke obligatorisk at et varmebehandlet (hærdet, heat soak eller varmeforstærket glas) er mærket med deres respektive produktstandard numre på hvert glas, der indgår i det laminerede glas, men det er i så fald en frivillig mærkning.


Læs artiklen: Termisk hærdet sikkerhedsglas.


Det er ikke obligatorisk at lamineret glas er mærket med personsikkerhedsklasse, men det kan man, i så fald skal der stå både klasse og standardnummer: EN12600
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas