« Tilbage

Glas og farver

Sidst revideret apr 2020
Glasfakta

Farver i glasset

Glas har i sig selv en farve, og afhængigt af glastype og glastykkelse ændres det visuelle udtryk. Lyset strømmer igennem glasset og farver rummet i en farve. Når man ser glasser udefra har det en anden farve, og når man ser på glasset indefra og ud, har det en tredje farve.


Transmissionsfarven: farven i rummet

Refleksionsfarven: set udefra

Gennemsynsfarven: set indefra og ud


For at opnå mere, og mere klart lys gennem glas, specialproduceres glas med mindre jernindhold. Jernfattigt glas er et specialudviklet ekstra klart floatglas, der ikke virker svagt grønfarvet som almindelig klar floatglas. Mindre jernindhold i glas gør glasset dyrere en almindeligt floatglas.


Farver i lamineret glas

Mellemlaget i lamineret glas er oftest PVB folie (Poly Vinyl Butyral). PVB-folie kan leveres farvet baseret på et komplet system, der giver utallige muligheder for at tilføje arkitekturen helt unikke dekorative og kunstneriske flader.


Leverandørerne af farvet lamineret glas har forskellige basisfarver, der kan kombineres til mere end 1000 forskellige transparente eller translucente nuancer. Det er også muligt at kombinere farverne, så der fås forskellige farver på hver side af glasset.


Lamineret glas med farvet folie giver uanede muligheder for at kombinere glas og design på en helt ny måde. Glasset kan anvendes som facadeglas, værn, vægge, døre, gulve, trappetrin, baldakiner m.m.


Farvetryk på folie

Man kan også trykke på PVB-folien, som så bliver beskyttet inde i det laminerede glas. Farvetrykket kan være alt fra et enkelt mønster til et foto.


Emalje på glas

Emalje facadeglas har en glaskeramisk farve på bagsiden. Farven brændes fast ind i glasset i hærdeprocessen til en hård modstandsdygtig overflade. Hærdningen gør glasset modstandsdygtigt mod termiske spændinger. Der kan vælges mellem et antal standardfarver eller bestilles efter RAL-farveskalaen. Da glasset er opakt (uigennemsigtigt), kan det monteres som brystningsglas direkte mod isoleringen eller med en luftspalte imellem.


Silketryk på glas

Silketrykt glas (serigrafi) er som emalje facadeglas et malet glas, hvor farven indbrændes som en emalje under hærdeprocessen. Silketrykket kan udføres med mønstre for eksempel i termoruder med en solafskærmende funktion.


Udover traditionelt silketryk kan man nu udføre digitalt tryk hvorved man overfører det ønskede tryk/billed til glas fra digitale filer. Generelt giver de nye metoder en større frihed med flere farver og motiver. Teknik og resultat er afhængigt, af den printer man anvender, men i princippet kan man trykke det motiv, man ønsker. For eksempel kan man anvende keramisk blæk som brændes ind i glasset.


Det er kun fantasien, der sætter grænser for anvendelse af glas med farve.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas