« Tilbage
Drivhusene, Gisselfeld slot

Drivhuse – valg af glas

Sidst revideret mar 2023
Glasfakta

Et drivhus i en privat have betragtes som en sekundær bygning, som tiltænkt til dyrkning af grøntsager m.v., samt kortvarigt ophold i form af eksempelvis havearbejde og pauser.

Et drivhus er ikke til længere varende ophold eller indretning til eksempelvis spisestue og lignende, da det så vil betragtes som beboelse.

For et traditionelt drivhus i en privat have, som bruges til kortvarigt ophold, vil man betragte den personsikkerhedsmæssige situation ved valg af glastype og hermed risiko for glasskæreskader i tilfælde af glasbrud som begrænset. Dette med baggrund i, at antallet af personer i drivhuset vil være meget få og opholdet er kortvarigt.

Derfor har glasset til de traditionelle drivhuse til private haver ofte været leveret som ”almindeligt” (float) glas, floatglas, og for mange kaldet ”drivhusglas”.

3 mm hærdet glas

Mange nyere drivhuse leveres med 3 mm hærdet glas, hvilket betyder at, hvis glasset går istykker, granulerer det i mindre stykker og at risiko for skæreskader er minimal.

Skæreskader ved floatglas er større pga. dets brudmønster, som større felter, som man kan skære sig på.

Ikke alle drivhuse leveres som standard med hærdet glas, det skal vælges som tilkøb. Producent får hermed ved første øjekast drivhuset til at fremstå med en lavere pris. Et smart men måske ikke særlig troværdigt markedsføringsprincip.

Se Skæreskadestatstik fra Odense Universitets Hospital der viser, at 21 skæreskader er sket i forbindelse med glas fra drivhuse.

Når et traditionelt drivhus placeres andre steder og/eller ændrer anvendelse eksempelvis til ophold for flere personer og mere offentligt rum, så er personsikkerhedsvurderingen anderledes omkring valg af glas. Udover at drivhuset vil skulle opfylde gældende projekteringskrav, dvs. konstruktionen skal dimensioneres for aktuelle sne og vindlaster, vil der også være krav til drivhusets vægge med hensyn til værnfunktion, som medfører nye krav til glastypen.

Der er også krav til personsikkerhed i taget, hvor der i vejledningen om glas til bygningsreglement stilles krav til brugen af lamineret glas.

Når man vælger et drivhus eller en anden glasbygning, så er det vigtigt, at man kender anvendelse af bygningen, da der er mange forhold, som har indflydelse på glasvalget.

Det er bygningens ejer, som har ansvaret for, at bygningerne på sin ejendom opfylder gældende lovgivning.

Læs også artiklen "Fra vinterhave til udestue".
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas