« Tilbage
Overfangsglas er et fladt eller hult glas, der består af to eller flere lag glas i forskellige farver.

Overfangsglas er glas med flere farvelag

Sidst revideret okt 2022
Glasfakta

Overfangsglas er glas, der er overtrukket med et eller flere lag glas i anden kvalitet eller farve.

På tysk: Überfangglas. På engelsk: Flashed glass

Det bedst kendte overfangsglas er opalglas (frostet glas) der blandt andet bruges til blændfri rumbelysning i lamper eller som translucente glas i vinduer og døre, hvor man ikke ønsker indkig.

Overfangsglas er et fladt eller hult glas, der består af to eller flere lag glas i forskellige farver.

Overfangsglas som planglas fremstilles på to forskellige måder

Planglas fremstilles enten ved sammensmeltning af farveløst klart glas og farvet glas, der trækkes samtidigt fra tilstødende smeltetanke. Eller som mundblæste glas, cylinderglas, hvor det farvede glas påføres i et eller flere lag på et klart eller farvet bærerglas, som derefter planes ud.

Læs artiklen: Cylinderglas, glas efter cylindermetoden.

Foto er fra besøg hos Glashütte Lamberts

Flerfarvede forløb i både lyse og mørke nuancer er mulige. Mulighederne for variation er næsten ubegrænsede.

På grund af den specielle fremstillingsproces kan planglas kun produceres i små formatdimensioner.

Foto er fra besøg hos Glashütte Lamberts

Glas til vaser og andre objekter

Hult glas fremstilles ved at dyppe den let oppustede mængde glas hængende fra glaspusterens pibe med farveløst glas ned i farvet glas og derefter puste det op. Eller omvendt dyppes en lille mængde farvet glas i farveløst glas. Ved efterfølgende slibning eller ætsning opnås interessante effekter gennem den farvede kontrast.

Portland vasen

Teknikken med slibning og ætsning af glasset blev brugt i det antikke Rom, romerske glasgravører skabte glas ved manuelt at skære stykker af hvidt glas væk, hvorved et mørkere baggrundsglas kom frem. Et af de kendte eksempler er Portland vasen, en romersk glas amfora, der dateres til mellem anden halvdel af det 1. århundrede f. Kr. og det tidlige 1. århundrede e. Kr.

Portland vasen inspiration til Biedermeier og Art nouveau

Portland vasen har fungeret som inspiration for mange glas- og porcelænsproducenter fra omkring begyndelsen af det 18. århundrede og fremefter, især ser man eksempler fra Biedermeier perioden og af porcelænsproducenter, der har hentet inspiration fra Portland vasen, ses især det engelske mærke Wedgwood. I 1876 skabte John Northwood, en engelsk glasproducent, en reproduktion af Portland vasen. Denne udgave inspirerede andre glasproducenter til at fremstille de såkaldte cameo-glasvarer og indledte en genoplivning af denne glasform. I Frankrig er det Verrerie de Nancy, grundlagt 1875 af Jean Daum, der tager teknikken op og med hjælp fra kunstneren Émile Gallé nåede et kunstnerisk højdepunkt gennem art nouveau stilen.

Cameo glas

Cameo glas er glas dekoreret med figurer og former af farvet glas skåret i relief med en baggrund i kontrastfarve. Glassene fremstilles ved at blæse to lag glas sammen. Når glasset er afkølet, tegnes en grov kontur af det ønskede design på overfladen, der dækkes med en beskyttende lag bivoks. Glasset ætses derefter ned til det inderste lag, hvilket efterlader designskitse i relief. Detaljerne i designet forarbejdes herefter.

Kamé (fra italiensk cameo), oprindeligt et lille relief, ofte et smykke, udskåret i en ædelsten eller perle med forskellige farvede lag. Figurerne blev udskåret i det ene lag, så de blev fremhævet på baggrund af det bagvedliggende lag.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas