« Tilbage

Opalglas findes i flere forskellige farver

Sidst revideret jan 2021
Glasfakta
Opalglas er oftest hvidt (mælkehvidt), det er ugennemsigtigt men gennemskinneligt glas. Udover den hvide farve findes opalglas i flere forskellige farver.

Opalglas blev fremstillet i Venedig i det 16. århundrede og her var det i farver som blå, lyserød, gul, brun, sort og den hvide. Opaline er en nyere betegnelse for det pastelfarvede, uigennemsigtige glas, der i 1800-tallet især blev fremstillet i Frankrig og USA til lampefødder, æsker, drikkeglas og karafler m.m., ofte med malet dekoration og forgyldning; de mere kostbare stykker var med bronzemontering.

Nu om dage ser vi mest opalglas brugt til vaser, lampefødder, lampeskærme og til den klassiske lampekuppel, hvor lyset spredes effektivt.

Hærdet syreætset glas

En del producenter bruger også betegnelsen opal for hærdet mat glas, hvor glasset har fået en speciel syreætsning på den ene side, som gør den helt mat i overfladen, som Optifloat Opal fra Pilkington. Andre betegnelser, der bruges om ugennemsigtigt glas, er frosted-, satimat- og sandblæst glas.

Læs artiklen "Translucent glas".

Opal mineralsten

Opaler er ædelsten og anvendes til smykker. Opaler har et smukt farveskift og kan glimte i alle regnbuens farver. Opaler findes i Australien, Europa, Afrika, Mexico og USA. 85 % af verdens opalproduktion foregår i Australien.

Det sker at en opal, der er et vandholdigt silica-mineral, tørrer ud og slår revner, dette gav før i tiden anledning til overtro om at opaler bragte uheld.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev