« Tilbage
Transparent tag i glas giver lys ned til sttionen

Hvad gør glas transparent?

Sidst revideret maj 2021
Glasfakta
Glas er et materiale vi er omgivet af hver dag, dels i bygninger og dels i form af brugsgenstande. Glas er et gennemsigtigt materiale fremstillet ved smeltning af en blanding bestående af sand, soda og kalk, der opvarmes til 1500 grader og herefter afkøles under nøje kontrol.

Kvarts er hovedbestanddelen i det meste glas

Det er det store indhold af kvarts i det anvendte sand, der giver glasset dets specielle egenskab at være gennemsigtigt. Kvarts er et af de få uorganiske stoffer, der kan afkøles uden at krystallisere. På grund af den lave pris på sand udgør kvarts hovedbestanddelen i det meste glas.

Men hvad gør glas transparent? Hvorfor kan vi se gennem vinduet og ikke gennem den ramme, der omslutter glasset?

De fleste væsker og gasser er gennemsigtige

De fleste væsker og gasser som vand, sprit, luft og naturgas er gennemsigtige, mens faste materialer som træ, metal og så videre ikke er gennemsigtige. Dette skyldes, at der er en forskel i den molekylære struktur i faste stoffer og væsker og gasser.

Når et stof er i fast form er dets molekyler bundet sammen i en gitterstruktur, og stoffet bliver hermed næsten uigennemtrængelig for lysets bølger.

Molekylerne i et stof i den flydende fase er ikke forbundet. Dette bevirker der opstår huller, der tillader dele af lysbølger at passere igennem. Jo større huller i en molekylær organisation desto lettere er det for lyset at passere igennem.

Rent kvarts er selv ved 1700 grader svært at bearbejde

Rent kvarts skal opvarmes til 1700 grader for at smelte, men er stadig i denne tilstand sejtflydende og svært at bearbejde. For at lette bearbejdningen og for at nedsætte den høje smeltetemperatur tilsætter man soda som flusmiddel. Men tilsætter man kun soda bliver glasset kemisk ustabilt, det bliver skørt og sårbart overfor kemikalier, desuden bliver massen vandopløselig, da der dannes vandglas. Derfor tilsættes kalk som stabilisator.

For at opnå specifikke kvaliteter i glasset anvender man udover de tre råmaterialer sand, soda og kalk en række tilsætningsstoffer, blandt andet forskellige iltforbindelser af jern, svovl, kalium, natrium, calcium og aluminium.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev