« Tilbage

Der produceres stadig glas på Ardagh Glass Holmegaard

Sidst revideret dec 2022
Glasfakta

I 2008 stoppede produktionen af kunstglas på Holmegaard Glasværk. Afdelingen for emballageglas, der var det økonomiske fundament for glasværket, blev i 1997 solgt fra og ejes nu af det irske selskab Ardagh. Værket ved mosen ved Næstved er i dag en stor, moderne virksomhed, der beskæftiger mere end 300 personer.

Ardagh er på verdensplan en dominerende spiller inden for emballage af glas og metal. Firmaet har produktion i 12 lande, 56 produktionsenheder og mere en 16.000 ansatte. Inden for glas har man 20 produktionsenheder i Europa og 13 i Amerika med i alt mere end 11.600 ansatte. I Norden har man to glasværker Limmared ved Göteborg i Sverige og Ardagh Glass Holmegaard ved Næstved.

Det særegne ved glasemballage er, at det i store mængder er en billig vare, det ikke lønner sig at sende over større afstande og derved øge omkostningerne.

Da produkterne fra Ardagh kun anvendes i industrien, er der generelt ikke så meget omtale af virksomheden. Af sikkerhedsmæssige grunde er værket almindeligvis heller ikke åben for besøgende.

Grundstrukturen fra 70'erne er stadig kørende

Grundstrukturen i virksomheden er den store satsning, Holmegaard foretog i 1971/72, hvor der blandt andet blev opført nye wanner og installeret nyt fuldautomatisk maskineri. Det er denne grundstruktur, som løbende er blevet opdateret og fornyet, der stadig producere ud fra.

Man har to wanner kørende og 7 automatiske maskiner til rådighed, hvoraf den største er en triple-gob maskine med ti sektioner. Ved triple forstås, at der blæses tre flasker ad gangen i hver sektion. Når det går bedst, kan der blæses ½ million flasker i døgnet.

Foto: Jan Kock.

På billedet herover ses en Emhart IS triple, 10 sektions maskine i fuld funktion på Holmegaard. På den ene side af maskinen kommer glasset flyvende ned i formene. På den anden kommer flaskerne ud af formen tre og tre.

På YouTube kan man se maskinen i funktion i filmen Ardagh Glass Manufacturing, Then and Now.

Fremstillingsprocessen er kompliceret, den mindste fejl har konsekvenser. Maskinerne har fart på, for der skal blæses, mens glasset har den rette temperatur. I hallerne er det varmt, maskinerne lugter af olie, og lyden er høj. En intens arbejdsplads.

Du har sandsynligvis haft et glas fra Ardagh Glass Holmegaard i hånden

Der er gode chancer for, at næste gang du får et emballageglas i form af fx en øl i flaske eller et glas med sild i hånden, er det fremstillet på Holmgaard, da omkring 80% af produktionen afsættes på hjemmemarkedet.

Foto: Jan Kock

I midten af 1970’erne designede Michael Bang glasset til sild, der er vist herover. Inspirationen er hentet fra en skibslanterne. Det viste eksemplar findes i Holmegaards prøvesamling og er nu udstillet på Holmegaard Værk.

Glasset er stadig i produktion.

Emballage produceret på Ardaghs værker er mærket med et keltisk symbol

Emballage produceret på Ardaghs værker er mærket med et symbol og et tal. Symbolet er en stilistisk udgave af en kalk, der er en del af et arkæologiskfund fra en keltisk udgravning i byen Ardagh. Tallet indikerer hvilket værk emballagen er produceret på. Tallet 10, indikerer at flasken er fremstillet på Ardagh Holmegaard, Limmared i Sverige har tallet 50.

Symbolet og tallet er kun få millimeter høje og sidder her på hælen af en flaske til akvavit.

Foto: Foto/Medie Moesgaard Museum, Michael Johansen.

Bæredygtig produktion og genbrug af glas

Ardagh Glass Holmegaard har i dag en bæredygtig produktion af glasflasker og krukker til nogle af verdens mest indflydelsesrige mærker.

Genbrug af glas er en væsentlig faktor i produktionen. Ardagh forarbejdede tidligere selv genbrugsglas, men får nu sit genbrugsglas fra firmaet Reiling Glasrecycling på Næstved Havn. Når der produceres grønne flasker er 90% af materialet genbrugsglas, ved hvidt glas 70% genbrugsglas.

Kilde: GLASPOSTEN, Glasmuseets Venner

Læs om "Glasproduktion i Danmark fra renæssancen til nu".
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas