« Tilbage

Your condensation

Sidst revideret sep 2015
Glasfakta

Olafur Eliassons værk Your condensation er skabt specielt til tagpavillionen på taget af Aros.


Tagpavillionen er opført så museets gæster kan komme tørskoet op i et andet af Olafur Eliassons værker; Your rainbow panorama, i daglig tale ”Regnbuen”, på toppen af Aros.


Det nye værk Your condensation består af en 600 kg. tung klynge af store og små glaskugler med spejle på bagsiden. 321 glaskugler i forskellige størrelser, der på afstand ligner dugdråber, arrangeret i en stor, parabollignende form. Your condensation er placeret i Sunset Lounge i den vestlige del af tagpavillionen.


Som dug under regnbuen

Ideen er at værket skal hænge som solbeskinnede dugdråber under museets berømte regnbue. Det samme smukke udtryk, som når man om morgenen ser dugdråberne i et spindelvæv.


Refleksion

Kunstværket reflekterer virkeligheden. Det er det, der ifølge Olafur Eliasson er interessant. Hvis man kan se solen, når den går ned, afspejles den i glaskuglerne. Hvis det er gråvejr, afspejler de gråvejr. Det er lidt sjovt og lidt menneskeligt, at værket reflekterer det, som det opleves sammen med, ifølge kunstneren.


Det har været et kompliceret arbejde at få samlet værket i dets endelige udformning. Det har flere gange været samlet og skilt ad i Studio Olufur Eliasson i Berlin inden den endelige opstilling på Aros. Glaskuglerne er sammenstillet uden brug af geometri eller symmetri, hvilket har gjort arbejdet mere udfordrende.


Vi skal opleve kunstværket som vores eget

Når Olafur Eliasson bruger ordet "your" til sine kunstværker, er det fordi han ønsker, at vi som beskuer skal gøre oplevelsen af værkerne til vores egne. Han kan godt kan lide ord, der inddrager betragteren. Det er folks måde at engagere sig i et kunstværk på, der er med til at gøre det til det, det er. Din regnbue, din condensation, din oplevelse.


Your rainbow panorama har trukket ekstra mange besøgende til Aros. Der kommer turister fra hele verden på grund af Olafur Eliassons værk. Han er verdenskendt og folk vil gerne opleve hans kunst. Så mon ikke Your condensation vil få flere til endnu engang at gæste Aros og trække nye besøgende til.


Fotos i denne artikel er bragt med tilladelse fra Studio Olafur Eliasson og AROS Aarhus kunstmuseum og må ikke gengives.


Læs mere om Tagpavillionen på Aros
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas