« Tilbage
Altervindue i Nyborg kirke, iriserende glas

Iriserende glas i kirkevindue i Nyborg

Sidst revideret feb 2020
Glasfakta
I 1970-72 blev kirkens indre renoveret. En altertavle fra 1800-tallet blev fjernet, og kirkens indre blev forenklet og fik et lysere udtryk end tidligere. Det meget kulørte vindue i østgavlen blev erstattet af et i klart glas.

Et stort træ, der står uden for vinduet, fungerede i en årrække som en slags naturens egen altertavle; men ælde, storme og lynnedslag har taget hårdt på det, og det kraftige lysindfald gennem vinduet gjorde, at kirkens inventar fremstod i modlys og ikke kom til sin ret.

Kunstneren Maja Lisa Engelhardt havde i 2011 udført et nyt alterkors til kirken. Alterkorset er med sin bølgende form et træagtigt kors, som har en dynamisk kraft og vækst. Menighedsrådet opfordrede hende til at udarbejde et forslag til det tredelte vindue bag alteret.

Med erfaringer fra mere end tyve fuldførte kirkeudsmykninger i Danmark og sit indgående kendskab til kirkekunst og –vinduer både herhjemme og i udlandet, foreslog Maja Lisa Engelhardt, at det nye vindue skulle fremstilles i iriserende glas.

Iriserende glas

Iriserende glas har den særlige egenskab, at det dæmper modlys, men samtidig bevarer det lyse rum. Det er smukt i dagslys, men ikke mindre inciterende i skumringen, hvor det antager en betagende, blå tone. Ved mørk aften, når der er tændt lys i kirken, fremstår det med et perlemorsagtigt skær og kaster lampelyset tilbage i alle regnbuens farver.Læs artiklen: Iriserende glas og Louis Comfort Tiffany

Kunstværket er opsat i rammerne af kirkens gamle altervindue. Opstandelsesmotivet fra livstræskorset på alteret fortsætter op i vinduet, hvor træer med et grenværk, der skyder og går på tværs, og lyset i den iriserende glasmosaik symboliserer opstandelseshåbet.

Udtrykket i motivet skifter med lyset i løbet af dagen og mellem gråvejr og solskin og årstiderne. I dagslys kan grisaillens malede grenværk i det ene lag glas ses klart, og det andet lag glas med den iriserende glasmosaik har lyse, changerende farver, som næsten holder på lyset og slører det skarpe dagslys. I den blå time mellem dag og aften bliver ruden helt speciel blå. Når det er mørkt udenfor, “forsvinder” motivet, og alle glasmosaikstykkerne kan nu ses tydeligt, spillende i et perlemorsskær i alle regnbuens sarte farver.

En lang arbejdsproces

Kirkevinduet er blevet udført i værkstedet hos glarmester Per Hebsgaard i Præstø. en proces, der stod på i mange måneder. Først har Maja Lisa Engelhardt på sandblæst glas malet en såkaldt grisaille, et maleri i udelukkende sort/hvid og gråtoner, der herefter er blevet brændt. Herpå er med silikone limet de udskårne stykker iriserende glas.

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev