« Tilbage

Gulvglas

Sidst revideret aug 2018
Glasfakta

Glas i gulve skal være lamineret uhærdet floatglas

Glas til gulve og trapper bruges stadigt oftere. Glasløsninger til gulve og trapper gør indtryk og leverer et flot bidrag til arkitekturen, glasset fører dagslyset ned gennem bygningen, og løsningerne er robuste og nemme at vedligeholde.

Glas i gulve skal være lamineret varmeforstærket eller uhærdet floatglas. Glasset kan tilføjes alle tilgængelige farve- og strukturfolier til at opnå det ønskede udseende.

Opbygning

Opbygningen af den laminerede konstruktion vælges afhængig af belastning og dimensionering. Glaslagene i det laminerede glas lamineres med flere lag PVB-folie mellem hvert glaslag. De nederste lag er dimensioneret, så de i sig selv er i stand til at optage lasten, hvis det øverste slidlagsglas revner. Det øverste glas regnes ikke med i den statiske vurdering af glasset.

Hverken float eller varmeforstærket glas er i sig selv et personsikkerhedsglas, men vil i den samlede laminerede glasopbygning være at klassificere som et personsikkerhedsglas.

Glas til gulve og trapper skal bestå af mindst tre lag lamineret glas

Til glas i gulve og trapper anvendes lamineret glas med mindst 3 lag glas, hvor de to nederste lag alene kan optage lasten, hvis det øverste glas bryder. Gulv- og trappeglas kan blive udsat for ekstreme laster under kort tid og kan let få ridser i overfladen, der er med til at gøre dem svagere.

Almindeligt floatglas alene, selv i en kraftig dimension, må ikke bruges, da det revner med lange skarpe farlige kanter og desuden ikke kan klare de nedbøjninger, der ofte vil være.

Hærdet glas som enkelt glas må aldrig bruges, da det ved brud granulerer og dermed taber hele sin bærekraft.

Laster

Den projekterende skal oplyse brugskategori, belastning og max. tilladelig deformation under de pågældende konstruktionsforhold, for at der kan foretages en korrekt dimensionering. Brugskategorien henviser til de forudsatte laster, som er beskrevet i det nationale anneks: DS/EN 1991-1-1 DK NA:2013 – Nationalt anneks til Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner – Del 1-1: Generelle laster – Densiteter, egenlast og nyttelast for bygninger.

Montage

Gulvglas monteres på et 3-5 mm hårdt underlag med 50-60 shoreA i en understøttende ramme. Rammens fals skal have en anlægsbredde på min. 30 mm på alle 4 sider, foruden plads til afstandsklodser. Afstanden mellem kant og glas skal være = 4 mm. Ved store formater skal der tages hensyn til forskydningstolerancer i det laminerede glas.

Elastisk fugemasse, som anvendes i forbindelse med montage, må ikke komme i kontakt med folien og skal være af en type, som ikke skader folien i det laminerede glas.

Det er vigtigt, at glasset monteres korrekt. En korrekt montage og beskyttelse af glaskanterne, sikrer en lang levetid. En beskrivelse af korrekt montering kan ses på Glasindustriens hjemmeside www.glasindustrien.dk.Den bærende konstruktion skal være tilstrækkelig stiv for at kunne understøtte glasset. Den bærende konstruktion må maksimalt have en nedbøjning på L/500.

Skridsikring

Det kan være en fordel at lave det øverste glas med et skridsikrende silketryk, så personskade undgås, hvis glasset bliver fugtigt for eksempel ved rengøringsarbejde. Glas bliver livsfarligt glat, når det bliver vådt. Silketrykket findes i forskellige mønstre og farver og naturligvis også i forskellige sikringstrin fra R9-R13, hvor R9 er den laveste skridsikring og R13 er den højeste.

Det øverste glas kan ved normal brug undertiden blive ridset. Især i områder hvor man med fodtøjet fører småsten og grus med hen over glasset, vil glasset hurtigt blive ridset. Det kan derfor være en fordel at vælge mat glas eller mønstret glas, hvor ridserne ikke ses så tydeligt.

Brand

Man skal være opmærksom på de brandtekniske forhold i forbindelse med brug af gulvglas som bærende og adskillende bygningsdel, og gulvglasset derved skal have en given brandmodstandsevne.

DEKO har udviklet et gulvglas med brandklassifikationerne REI 30 og REI 60. Gulvglasset er opbygget som en slags termorude med flere lag lamineret glas. Under det traditionelt opbyggede bærende gulvglas placeres en spacer med et brandisolerende brandglas.

Nedbøjning

Acceptabel nedbøjning? Udendørs - egenvægten kan gøre, at der vil kunne lægge sig lidt vand i midten af glasset på grund af nedbøjning.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev