« Tilbage
Power House, Telemarken tegnet af Snøhetta

Powerhouse Telemark, klimainitiativ med glas fra SageGlass

Sidst revideret jun 2021
SageGlass
Powerhouse Telemark er en af de mest innovative kontorbygninger i verden og den første BREEAM-certificerede bygning i det norske amt Telemark. Plus-energi-bygningen betragtes som et flagskibsprojekt for den grønne omstilling af ejendomsbranchen i Norge, og med dens solarkitektur rækker bygningens indflydelse langt ud over landets grænser. Der produceres mere solenergi på den imponerende konstruktions skrånende tag, end der kan forbruges i bygningen

“Powerhouse” er et norsk klimainitiativ ledet af arkitektfirmaet Snøhetta sammen med miljøorganisationen ZERO, ejendomsselskabet Entra Eiendom, byggefirmaet Skanska og konsulentfirmaet Asplan Viak. For at opfylde Powerhouse-standarden skal projektet ikke kun være energieffektivt og generere vedvarende energi, men også vise et sundt CO2 aftryk gennem hele sin konstruktion, nedrivning og alle anvendte materialer. Powerhouse Telemark er det fjerde Powerhouse-byggeprojekt af det norske arkitektfirma Snøhetta og efterfølger projekterne Powerhouse Kjørbo, Powerhouse Montessori og Powerhouse Brattørkaia.

Bæredygtigt kontorkoncept

Powerhouse Telemark er en banebrydende kontorbygning, der opfylder plus-energi-standarden, hvilket gør det til et forbilledligt projekt i mere end én forstand. Både den energimæssige ydeevne og det innovative indretningskoncept er banebrydende udvikling. Fra Snøhettas synspunkt er en bygning kun bæredygtig, hvis den gentagne gange kan omkonfigureres til forskellige anvendelser.


Konferencelokalerne har en åbent indretning badet i naturligt lys.
©R8 Property

Arkitekterne fulgte derfor en strategi med fleksible arbejdsområder og rum. De 8.403 kvadratmeter kontorlokaler er fordelt på elleve unikke etager. Der er co-working-rum, en restaurant, fælles mødelokaler og en tagterrasse med udsigt over fjorden samt et stort antal helt forskellige kontorniveauer. Den interne placering af kontorer og arbejdsrum er så variabel, at nye arbejdspladskonfigurationer til enhver tid er mulige for at imødekomme brugernes skiftende krav.


Konferenceområdet har også områder til stille arbejde eller netværk.
Træbeklædningen på facaden tjener som blændingsbeskyttelse

©R8 Property

For bedre udnyttelse af dagslys og energiforbruget er kontorerne indrettet efter dagslysoptimeringsprincippet. Derfor er lukkede kontorlokaler placeret på de nordvendte og østvendte facader, mens de åbne, fleksible kontorlokaler vender mod syd og vest. Den lysgennemtrængelige træbeklædning på facaderne giver naturlig beskyttelse mod sollys og blænding på arbejdspladserne og forhindrer samtidig, at ydervæggene opvarmes unødigt. Takket være lavteknologiske foranstaltninger som disse er Powerhouse Telemarks nettoforbrug 70 procent lavere end for lignende nybyggeri.

Avanceret solarkitektur

Den elleve etagers kontorbygning ved kanten af Porsgrunnselva-elven blev strengt tilpasset solen af arkitekterne. De øgede tagarealet ved at konstruere taget i en vinkel på 24 grader mod syd og dækkede det helt med solcelleanlæg. Kun en lille del er frit for en tagterrasse. Derudover trækker bygningen solenergi fra det solcelleanlæg, der er installeret på den sydvendte facade. Med i alt 1.482 kvadratmeter solcellepaneler genererer Powerhouse 256.000 kilowat timer solenergi hvert år - langt mere end selve bygningen bruger. Den overskydende energi, der genereres af bygningen, føres tilbage til elnettet.


Det skrånende tag er næsten helt dækket af solcelleanlæg.
Glasspalter med ovenlys giver naturligt lys til konferencelokalerne.

©R8 Property

For at oplyse konferencecentret under det skrånende tag blev taget udstyret med bånd af ovenlys i tagfladen. Af hensyn til vedligeholdelsespersonalets sikkerhed på det stejlt skrånende tag kunne der ikke installeres nogen udvendig solafskærmning på taget. Af denne grund valgte arkitekterne og klienten ovenlys med selvtonende glas: SageGlass Classic dobbelt termoglas. Det elektrokrome glas muliggør intelligent dagslysstyring med både automatisk og manuel styring. Ved normal brug reagerer glasset automatisk og toner vinduerne i henhold til sollysets intensitet. I Powerhouse Telemark kan glasset også styres manuelt for at justere toningsgraden til individuelle behov.


Det elektrokrome glas i ovenlysvinduerne tones automatisk som reaktion på sollyset.
Glasset kan også justeres manuelt for individuelt at kunne kontrollere graden af toning

© SageGlass

For Kjetil Trædal Thorsen, en af Snøhettas grundlæggere, betyder klimaændringer, ”et centralt ansvar for arkitekter og designere til at håndtere vores byggede miljø. For at gøre det har vi brug for flere tværfaglige alliancer som Powerhouse, så vi kan etablere industristandarder for bæredygtige bygninger og byer, både på et økonomisk, socialt og økologisk niveau”. Powerhouse Telemark er et godt eksempel herpå.



Kontakt info til leverandør


SageGlass - Se profil
Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic
Robert Jacobsens Vej 62A
2300 Copenhagen S


jacobketner.vidkjaer|saint-gobain.com
+45 42 12 79 56



Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev