« Tilbage
Smart glas fra SageGlass på facade

Elektrokrome Smart glas fra SageGlass til Smart facade

Sidst revideret jun 2020
SageGlass

Den schweizisk teknologigruppe Bühler AG CUBIC har tiltro til elektrokrom glasfacade fra SageGlass til deres nye Innovation Campus


Teknologigruppen Bühler har bygget en banebrydende innovationscampus for at skabe et nyt grundlag for samarbejde med kunder, startups og partnere fra videnskab og industri. Facaden er lige så teknologisk sofistikeret som det smarte bygningskoncept - den elektronisk tonbare facade i glas, der er leveret af SageGlass, giver solbeskyttelse, der tillader et tidligere uopnåeligt niveau af åbenhed og gennemsigtighed i design, hvilket bidrager til bygningens unikke æstetik.

Bühler AG innovationscampus består af to elementer: CUBIC innovationsbygningen og de tilstødende applikationscentre, der blev moderniseret til samme niveau som den nye bygning. Den nye campus til den schweiziske teknologigruppe, der leverer førende procesløsninger på fødevare-, foder- og mobilitetsmarkeder, samler forskning, udvikling, prototype fremstilling, ingeniørarbejde, produktion og uddannelse. Målet er at omdanne de stigende udfordringer inden for en æra med sund spisning og ren mobilitet til nye løsninger og forretning.



Avanceret kontordesign

Den tre-etagers stålrammekonstruktion af CUBIC-bygningen ser ud til at svæve over de moderniserede testhaller. Konstruktionen hviler på en todelt indgangskerne med forbindelsesbroer til de høje bygninger og kundecenter. De øverste etager er understøttet af et stålfangstbord. Alle de bærende elementer, trapper, elevatorer og teknologi i bygningen er centreret omkring tre betonkerner, som sammen med de tre gårdspladser og tre to-etages haller danner bygningens kerne. Omkring denne kerne spænder åbne kontormiljøer sig over to etager, hvilket giver maksimal fleksibilitet og fuld kontakt med fælles områderne i centrum af CUBIC-bygningen.



Med den industrielle atmosfære blev workshop-effekten valgt bevidst: CUBIC-bygningen er et rum til fælles forskning og udvikling, et avanceret samarbejdsområde for Bühlers medarbejderes projektteam, startups, kunder, industri partnere og universitetsteam. Til grundplanen hentede arkitekt Carlos Martinez inspiration fra billedet af en centrifuge: ideerne udvikles i fællesskab i kernen herfra "katapulteres" de til ydre omkringliggende kontorområder, hvor de udfyldes af små og store arbejdsenheder. Resultaterne føres derefter tilbage til auditorierne i centret til præsentation, så de kan testes på prototyper og modeller i ”the maker-space” på et senere tidspunkt, inden de får de færdige detaljer i kontoret.



Smart solafskærmning

Allerede i de første udkast var facade i CUBIC-bygningen planlagt til at være en glat glasfacade, der også skulle formidle begrebet åbenhed udad. Facaden med de store glaselementer, der måler 1,12 x 3,05 m, understøttes af en indvendig rammekonstruktion, som er forbundet til bygningens understøtningsstruktur med beslag. En tredjedel af de 535 glaselementer blev designet som åbningselementer. De gående elementer kan åbnes automatisk for ventilation og røgudsugning i tilfælde af brand. Glasfacaden har et ensartet, delikat udseende og er kun delt af tynde samlinger mellem glaselementerne. Dette facadedesign blev brugt på alle de lodrette facader, også i de tre gårdrum.



Glasfacaden blev monteret med Vario solafskærmende glas fra SageGlass. På grund af den tonende elektrokrome belægning kan det smarte glas styre varmestrømmen fra sollys - alt sammen mens det forbliver gennemsigtigt og tilbyder en uhindret udsigt. SageGlass Vario er en certificeret designvariant til udfordrende facader i glas. Selv under lyse forhold blokerer belægningen på indersiden af glasset fra solen, inden det kommer ind i bygningen. Derfor var det ikke nødvendigt med anden udvendig solafskærmning til CUBIC-bygningen. I alt blev der installeret 1 600 m² SageGlass, hvoraf 450 m² blev brugt til facaderne i gårdrummene.

Smart facade

For at maksimere rummenes fleksibilitet blev facaden opdelt i små sektioner. To af hvert af de 3-lags elementer danner en zone, der kan tones individuelt. Dette er vigtigt for at kontrollere solafskærmningen, da bygningens facader i forskellig grad ligger i skyggen af de tilstødende bygninger. Områder kan også omfordeles, når rumindretningen ændres for at understøtte fleksibel pladsudnyttelse. Toningssystem er forbundet via en BACnet interface til det interne bygningsstyresystem, der bruges til at overvåge og styre hele bygningen. Ud over automatisk toning via sensorer, der reagerer direkte på ændringer i sollys, kan facaden på CUBIC-bygningen også styres manuelt med berøringspaneler.



Når solen skinner, bliver facaden mørkere, og den ændrer konstant udseende. En stor fordel ved SageGlass er dets konstante evne til at reagere på omgivelserne, selv når det er tonet. Dette er meget mere fordelagtigt for medarbejderne i bygningen sammenlignet med intern eller ekstern solafskærmning. Endvidere er overgangen mellem de forskellige toningsniveauer glat og helt lydløs, hvilket forhindrer enhver driftsforstyrrelse.

Alle fotos i artiklen er ©SageGlass, fotograf Faruk Pinjo.

Læs mere om "Dynamisk eller smart glas med elektrokrome virkemidler"




Kontakt info til leverandør


SageGlass - Se profil
Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic
Robert Jacobsens Vej 62A
2300 Copenhagen S


jacobketner.vidkjaer|saint-gobain.com
+45 42 12 79 56



Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev