« Tilbage

Lamineret glas til biler

Sidst revideret maj 2022
Glasfakta

Bilulykker har været med til at påvirke forbedringer inden for glasproduktionen. Før 1919 blev forruder produceret af almindeligt planglas, hvilket var til stor fare, når der opstod brud ved sammenstød og glasset splintredes i mange stykker.

Som mange andre opfindelser og ideer blev lamineret glas opfundet ud fra en tilfældig hændelse/uheld.


Lamineret glas blev opfundet i 1903

Den franske videnskabsmand, Edouard Benedictus var en berømt kemiker, han var også komponist, forfatter og maler og var kendt for sine Art deco-designs. Ved århundredeskiftet arbejdede han i et laboratorium som kemiker.

En dag i 1903 faldt ved et uheld en tom glaskolbe ned fra en hylde. Selvom han havde hørt glasset gå i stykker, havde kolben bevaret sin oprindelige form. Glasskårene blev holdt sammen, i noget der lignede et edderkoppespind.

Læs også artiklen: Lamineret glas - historie.

En sådan glaskolbe ville normalt splintres i mange stykker, så Edouard Benedictus undrede sig over, hvad der holdt glaskolben sammen. Af sin assistent fik han at vide, at kolben engang havde indeholdt en stempelvæske lavet af cellulosenitrat. Selvom væsken var fordampet, indeholdt indersiden af ​​kolben stadig en tynd, gennemsigtig filmbelægning, som tilsyneladende holdt glasstykkerne sammen. Han var fascineret af, hvad der var sket, men arbejdede på det tidspunkt ikke videre med fænomenet.

Fra utilsigtet opdagelse til patenteret sikkerhedsopfindelse

Bilkørsel var på nogenlunde samme tidspunkt i Paris blevet en ny og nogle gange farlig aktivitet, og der var en stigning i antal af bilulykker. Efter, i en avis, at have læst om de alvorlige kvæstelser, som chauffører havde pådraget sig på grund af ​​knust forrudeglas, kom Edouard Benedictus i tanke om den ikke-knuste kolbe. Han forstillede sig, at forruder kunne være mere sikre, hvis de var lavet af glas, der var belagt som kolben havde været.

Edouard begyndte at arbejde på sin idé, og hurtigt havde han skabt det første stykke belagte glas. Gennem forsøg og fejl fandt han ud af, at den mest effektive metode var at ”binde” to glasplader sammen med et klart plastiklag imellem dem. Seks år senere i 1909 patenterede han sin opfindelse som lamineret sikkerhedsglas.

Selvom det laminerede glas var en effektiv sikkerhedsfunktion til biler, viste Benedictus' opdagelse sig for dyr at producere, og bilfabrikanterne var længe om at inkorporere det i deres produktion. Men man fik glæde af det laminerede glas på anden vis. Det laminerede glas blev anvendt i gasmasker under Første Verdenskrig.

Fremtidige produkter var dog baseret på Edouard Benedictus’ opdagelse, hvilket betyder, at det første sikkerhedsglas blev opfundet som følge af et uheld.

Læs artiklen "Lamineret glas".

Lamineret og hærdet glas i biler

I Danmark blev der indført krav om lamineret glas i forruder fra 1. april 1975. Det skete i en ændringsbekendtgørelse til udstyrsbekendtgørelsen fra 1955. Tidligere havde det været tilstrækkeligt at anvende hærdet glas, der bryder i små granulat stykker, når det går i stykker.

Cellulosen, som man anvendte tidligere, er blevet erstattet med polyvinylbutyral (PVB).
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas