« Tilbage
Elektrokrome glas fra SageGlas anvendt til skole i Frankrig

Elektrokrome ruder fra SageGlass til fransk skole

Sidst revideret aug 2021
SageGlass

Højteknologi i landlige omgivelser

Landsbyen Pierre-Buffière ligger i et bakkelandskab ca. 30 km fra Limoges, byen er flankeret af Briance-floden, der snor sig gennem skoven på kanten af landsbyen. Byens skole, Jean Peyraud og det tilstødende Collège Fernand Lagrange ligger i centrum af byen. Den gamle folkeskole var trang og nedslidt og ikke særlig funktionel. Derfor valgte man at få re-designet en ny skole, til projektet valgte man arkitektfirmaet OX ARCHITECTURES fra Couzeix. Resultatet er en overraskende moderne bygning til landsbyen. Det imponerer med sin usædvanlige organisk formede facade af metalplade, den fantastiske udsigt over omgivelserne og et højt niveau af brugerkomfort. Intelligente solbeskyttelses ruder fra SageGlass er en del af konceptet.


©OX Architectures

Skolen har nu en daginstitution, fem skoleklasser, en gymnastiksal og et multimedierum - de cirka 1000 kvadratmeter udnyttes maksimalt. Den nye bygning vikler sig i en U-form omkring den næsten 700 kvadratmeter store legeplads og følger grundens skel. Mod vest hæver den sig - understøttet af søjler - over den seks meter lange stejle skråning så man får den flotte udsigt over Limousins grønne bakker.


Toning af vinduerne justeres automatisk i fire tilstande afhængigt af dagslyset. ©Valentin Napoli

Facader og tag i metal i grå og gyldne farver

Facaderne der vender mod omgivelserne og taget er beklædt med aluminiums plader, der er vendt diagonalt, i grå og en gylden farve. Beklædningen følger bygningens form og skaber et arkitektonisk sprog og en harmonisk forbindelse til det let bølgende landskab. Facaderne mod skolegården er beklædt med træ. Dette har en æstetisk varm og akustisk absorberende effekt: så støj fra elevernes leg dæmpes i frikvartererne.

For at udviske grænserne mellem inde og det omkringligene landskab besluttede arkitekterne at bruge dynamisk ruder fra SageGlass i klasseværelserne, multimedierummet, det fælles værksted mod vest og facaderne mod sydøst.

”Den store fordel ved ruderne fra SageGlass er den smarte måde, man kan styre solens stråler på. Dette hjælper med at opretholde fordelene ved glas, samtidig med at det undgår de største ulemper: blænding og overophedning, uanset hvilken retning bygningen vender mod og uanset vejret. Tilgangen af naturligt lys og udsigten til det fri bevares, hvilket skaber en følelse af komfort og velvære. Disse fordele har også en positiv indvirkning på elevernes koncentration og ydeevne”. forklarer arkitekterne.

Inspirerende udsigt og et behageligt indeklima takket være SageGlass

Næsten en tredjedel af det samlede glasareal - 17 faste samt kipbare og drejelige vinduer - blev fremstillet med SageGlass. De elektrokrome termoruder tilpasser sig graden af solstråling. På denne måde reguleres mængden af lys og varme, der trænger ind i lokalerne, automatisk. Udsigten til natur og omgivelser bevares, da den ikke dækkes af gardiner eller persienner. Dette gør det muligt kun at bruge glassets gode egenskaber og eliminerer samtidig dets største ulemper: blænding og overophedning. Og dette uanset bygningens orientering, tidspunktet på dagen og vejrforholdene. Samtidig er der nok naturligt lys og kig til omgivelserne, hvilket bidrager til elevernes og undervisernes trivsel og komfort. Dette har en positiv effekt på elevernes koncentration og præstationer.

Vinduernes regulering af varme hjælper også med at reducere skolens driftsomkostninger (energi- og vedligeholdelsesudgifter).

Glassene i École Jean Peyraud er forbundet til en styreenhed. I løbet af dagen justerer den automatisk toningen af vinduerne afhængigt af dagslyset i fire tilstande. Skiftet fra den ene tone til den anden sker gradvist og naturligt. Hvis det er nødvendigt, kan glasset også mørklægges manuelt med vægkontakter. Det er for eksempel godt, når der anvendes audio-visuelt udstyr.

Mange videnskabelige undersøgelser har bevist, hvor afgørende naturligt lys og udsigt til naturen er for trivsel for både voksne og børn, der tilbringer mere end 90% af deres tid inde i bygninger. Uanset hvilket niveau af solbeskyttelses SageGlass rudernenyder, forbliver ruderne med variabel toning gennemsigtige og bevarer disse to elementer, der også stimulerer kognitiv funktion. Dette øger børns koncentration og læringsevne. Udsigten til det fri giver øjnene en pause og tilfredsstiller vores behov for distraktion og forbindelse med verden ved at slette grænsen mellem inde og ude.


Naturligt lys og udsigt til de omkringliggende omgivelser har en positiv effekt på elevernes koncentration og præstation. ©Valentin Napoli

Diskret beskyttelse og lydløshed

Ruder fra SageGlass ændrer farveniveau lydløst og gradvist så man undgår den mekaniske lyd fra eksempelvis udvendige persienner der justerer sig efter lysets styrke. Skolens elever og personale oplever et behageligt miljø, uden selv at bemærke, at de dynamiske ruder i høj grad er ansvarlig for den termiske komfort og behagelige lysforhold.

Behagelige temperaturer året rundt

Den dynamiske solstyring indbygget i ruderne hjælper med at holde temperaturen behagelig i klasseværelset året rundt

Den smarte måde at styre varme og lys på

Vinduet er forbundet med et kontrolsystem (med en lav spænding på 2,5 V), der automatisk regulerer farveniveauet baseret på vejret i løbet af dagen. Fire tilstande er defineret baseret på solfaktor (g) og lystransmission (TL):

Klar - g = 0,38 og TL 60%, når det regner, eller solen står op eller går ned,
Lys - g = 0,12 og TL 18%, når solens første stråler vises,
Stærk - g = 0,07 og TL 6%, når der kræves bedre solbeskyttelse,
Maksimum - g = 0,04 og TL 1% for at beskytte mod blænding forårsaget af direkte sollys.

Ruderne kan også tones efter behov ved manuel justering der foregår ved at benytte vægkontakter, der er installeret i klasseværelserne. En nyttig mulighed, hvis lærerne har brug for mørke ved brug af projektor eller beroligende og rolige omgivelser i læsehøjt situationer.

Der er flere økonomiske fordele: Smart glas reducerer energiregningen ved at regulere tilstrømningen af varme i løbet af dagen og i løbet af sæsonerne. Om sommeren kræver bygningen mindre aircondition. Om vinteren tillader ruderne varmen fra solen at trænge ind i bygningen, hvilket reducerer varmebehovet.

Løsningen eliminerer vedligeholdelseskrav til traditionelle skærmsystemer som skodder, solskærme og lameller, der især ville være besværliggjort på den del af bygningen der er støttet af søjler, der er vanskeligt tilgængelige udefra.

Support under hele projektforløbet

SageGlass’ regionale designchef deltog i møder med OX ARCHITECTURES og bygherre, og produktdemonstrationer hjalp både embedsmænd og undervisningspersonale med at undersøge og forstå den innovative løsning.

En dedikeret projektleder hjalp derefter med at designe et kontrolsystem tilpasset skolens specifikke behov og arbejdede sammen med bygherren, bygningsentreprenøren og elektrikerne for at sikre, at alle forstod alle de nødvendige informationer.

Da ruderne var monteret og strømmen tilsluttet, konfigurerede SageGlass systemet baseret på skolens behov og testede alle systemets komponenter. Hvis det er nødvendig, vil det også være muligt at justere konfigurationen uden beregning selv flere måneder efter ibrugtagning. Justering kan være baseret på ændrede krav og de enkelte lærers præferencer.



Kontakt info til leverandør


SageGlass - Se profil
Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic
Robert Jacobsens Vej 62A
2300 Copenhagen S


jacobketner.vidkjaer|saint-gobain.com
+45 42 12 79 56



Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev