« Tilbage

Glastag, dimensionering mod gennemtrædning

Sidst revideret dec 2020
Glasfakta

Glas i tage, tagvinduer og andre glaskonstruktioner er normalt ikke trædefaste


Dimensionering i henhold til Eurocode DS/EN 1991-1-1:2007

Belastning på tage er beskrevet i Eurocode DS/EN 1991-1-1:2007 pkt. 6.3.4. Tage skal kategoriseres efter tilgængeligheden i tre kategorier H, I og K.De aktuelle belastninger til det konkrete brug kan ses i Eurocode DS/EN 1991-1-1:2007 og tilhørende Nationale Anneks EN 1991-1-1 DK NA: 2007.

Hvis glastaget faktisk er et gulvglas. Se artiklen: Fra tagvindue til gulvglas, Godsbanen Aarhus

Glasindustriens anbefaling

Det er Glasindustriens anbefaling, at for tage i kategori H, hvor det er nødvendigt at betræde glasset i taget for at kunne foretage en rengøring og vedligeholdelse, skal glasset regnes for den normfastlagte belastning og sikkerhed.

For følgende minimum vinduesstørrelser, er det vurderet nødvendig at betræde glasset for at kunne foretage rengøring og vedligeholdelse:


*for flere vinduer er det den samlet ydre omkreds, som er gældende for samlet vinduesstørrelse.

Der kan være specielle situationer på grund af tagets opbygning eller andre forhold, hvor et vindue med mindre geometri vurderes nødvendig at betræde for at kunne foretage en rengøring og vedligeholdelse. For tage i kategori I og K bør alle glasstørrelser i taget regnes for den normfastlagte belastning og sikkerhed.

Beregning

Der findes på nuværende tidspunkt ingen standarder eller retningslinjer i forbindelse med dimensionering af glas for nyttelast. Dimensioneringen for nyttelast bør derfor foretages på baggrund af anerkendte metoder og erfaringer indtil disse standarder foreligger.

Nedfaldne genstande

Nedfaldne genstande m.v. er næsten umulige at tage væsentlig hensyn til, da det kan give væsentlig store belastningssituationer, som sandsynligvis vil gøre det vanskeligt, at opnå en tilfredsstillende statisk konstruktion.Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev