« Tilbage

Spejle til indvendig brug

Sidst revideret apr 2023
Glasfakta

Et spejl er et glas af floatglas, hvor bagsiden er belagt med et reflekterende lag af sølv. Laget af sølv er beskyttet på bagsiden med et lag kobber eller med et eller flere lag beskyttende lak.

Den reflekterende sølvbelægning skal minimum bestå af 0,7g sølv per kvadratmeter.

Spejle skal være produceret af glas i henhold til EN572-2, ”Glas i byggeri – Basisprodukter af soda-kalk-silikat glas – Del 2: Floatglas”

Der findes tre typer af spejle til indvendig brug:

Spejle kan som andre rudetyper bearbejdes med mat-slibning, polering og kantkantslibning. Spejle kan leveres med forborede huller og kan leveres udskåret i forskellige former.

Krombaserede spejle

I nye typer af on-line belagte spejle i forskellige variationer er den spejlende belægning krombaseret. Krom korroderer ikke lige så let som f.eks. sølv, der anvendes i almindelige spejle. Spejle med krombelægninger er derfor oplagte at anvende i fugtige miljøer som baderum, SPA, fitness-lokaler m.m.

Forskellige varianter

Alle tre varianter kan hærdes og lamineres og anvendes, hvor der stilles krav til personsikkerhed.

Læs mere om: Spionspejl

Personsikkerhed

Når det handler om personsikkerhed henvises der i bygningsreglementet til DS/INF19:2007 Bygningsreglementets vejledning om glaspartier, glasflader og værn af glas i bygninger, hvor sikkerhedsglas defineres iht DS/EN 12600. Her står der: ”Spejle kan medføre personskade ved kollision afhængig af størrelse, placering og afskærmning. Er spejle placeret over inventar samt over almindelig brystningshøjde, er der sjældent risiko for skæreskader med almindelige spejle. Spejle på døre og vægge, hvor personer færdes og opholder sig, kan udføres som sikkerhedsspejle for at minimere risikoen for skæreskader.

Der er ikke krav til spejle i enfamiliehuse, men det anbefales at vurdere personsikkerheden, hvor der foreligger særlige forhold, f.eks. spejle på døre og spejlvægge.”

Hvilket også betyder at når man anvender glas og spejle i lofter og andre installationer, hvor mennesker færdes under, skal der altid vælges lamineret glas, sikkerhedsglas.

DS/EN 1036-1:2008. ”Bygningsglas - Spejle af sølvcoatet floatglas til indvendig brug - Del 1: Definitioner, krav og prøvningsmetoder.”

Denne europæiske standard specificerer mindste kvalitetskrav (mht optiske, synlige og kantmæssige fejl) og holdbarhedsprøvninger af spejle af forsølvet floatglas, til brug indvendigt i bygninger. Standarden omfatter kun spejle af forsølvet glas, produceret af plant ikke-forædlet, klart eller tonet floatglas, 2 mm til 10 mm tykt, forhandlet i lager/standardstørrelser og i færdigskårne størrelser.

Denne standard omfatter ikke spejle af forsølvet glas, produceret ud fra andre glastyper end floatglas, fra forædlet glas, fx hærdet sikkerhedsglas, varmeforstærket glas, kemisk forstærket glas, lamineret glas og bøjede glas.

For spejle af forsølvet glas anvendt i aggressive atmosfærer og/eller i atmosfærer med konstant høj luftfugtighed, fx. ridehuse, svømmehaller, medicinske bade, saunaer osv. gælder denne standard ikke. Denne standard omhandler ikke reflekterende glas til udendørs brug.

Denne standard omhandler ikke indramning, fastgørelse eller andre ophængssystemer.

BEMÆRK: Nyttige råd om disse forhold er samlet i informativt annex B.

DS/EN 1036-2:2008. ”Bygningsglas - Spejle af sølvcoatet floatglas til indvendig brug - Del 2: Evaluering af overensstemmelse, produktstandard.”

Denne europæiske standard angiver krav, evaluering af overensstemmelse og fabriksproduktionskontrol af plane spejle af sølvcoated floatglas til indvendig brug.

NOTE: For glasprodukter med elektrisk ledning eller forbindelse til fx alarm- eller opvarmningsformål, kan andre direktiver end fx. Lavspændingsdirektivet være gældende. 

Produktmærkning: Der er ikke krav om mærkning direkte på spejle iht DS/EN 1036-2: 2008.

CE-mærkning

Produktstandarden (DS/EN 1036-2:2008) betyder at spejle til bygningsbrug skal have en CE-mærkning dvs en ”Ydeevnedeklaration” som beskriver de grundlæggende funktioner.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas