« Tilbage

Interiør, glas til kreative løsninger indenfor møbler og design

Sidst revideret jan 2021
Glasfakta
Der findes et omfattende udbud af glas, der kan anvendes til kreative og individuelle design af møbler og interiører. Glas kan leveres med forskellige overflader, forskellige grader af gennemsigtighed og i et væld af farver. Glas kan fås med forskellige standardmønstre, og kan fremstilles med det mønster eller trykte billede, man selv ønsker.

Glas skaber nye muligheder i design af interiør. I indretninger kan glas anvendes på alle overflader; lofter, vægge, trapper og gulve. Glas kan også anvendes til inventar og møbler og er brugt til lamper, hylder, skranker og borde.

Fordele ved glas

Glas er et attraktivt alternativ til materialer som træ, metal eller sten. Glasset tilpasses til det enkelte projekt, der gør monteringen hurtig. Glasset kræver ikke efterbehandling som eksempelvis en gipsvæg

Glas er modstandsdygtig overfor slid og let at rengøre.

Hvert interiørglas og interiørglassystem skal hvis nødvendigt testes og opfylde alle tekniske og lovmæssige bestemmelser.

Herunder har vi listet de mange forskellige typer af glas, man kan arbejde med indenfor indretning og design.

Translucente glas

Translucent glas er glas som slipper lys igennem, men forhindrer gennemsyn. Klart floatglas er transparent. Ved at vælge forskellige overfladebehandlinger kan man styre i hvor høj grad glasset skal slippe lys ind og forhindre indsyn. Translucente glas kan være ætset glas, silketrykt glas, ornament glas, og matlamineret glas.

Silketryk/Serigrafi på glas

Silketryk er en trykmetode, hvor man anvender en dug af gaze og kunstsilke udspændt på en ramme. Dugen er dækket af en tæt belægning, med undtagelse af der, hvor farven skal trænge igennem, trykfarven lægges i rammen og trækkes henover motivet i rammen. Dermed får man mønster på glasset. Skal der være flere farver på glasset gentages processen med hver enkelt farve.

Efter påtrykning af farver, brændes farven fast i glasset ved meget høj temperatur, herved hærdes glasset også, og gør det ca. 5 gange stærkere end almindeligt enkeltglas.

Silketrykt glas findes i flere standardmønstre. Men der er uendelige muligheder for mønstre med silketryk, da man kan designe dit eget tryk. Silketryk på glas kan produceres i alle RAL farver. Silketrykt glas kan anvendes både udvendigt og indvendigt.

Digitalt print på glas

Det er nu muligt at overføre et design eller billede via digitale print direkte på glas. Farvepigmenterne brændes permanent ind i overfladen. Alle tænkelige mønstre og billeder kan realiseres på floatglas og på lamineret sikkerhedsglas.

Der anvendes specialudviklet keramisk blæk, der indgår i forbindelse med glasset når det hærdes. Det printede glas kan modstå uv-stråling, vind, og temperaturudsving uden at falme, krakelere og er ridsefast.
Der er ubegrænsede muligheder med print på glas. Der kan printes fotos med gengivelse af de mindste detaljer og alle andre grafiske designs.

Glasekspertens digitale keramiske glasprinter kan levere glasprint på glasplader op til 2400 x 4800 mm.

Lamineret sikkerhedsglas med print på folien

PVB-folien i et lamineret sikkerhedsglas kan leveres med et digitalt fotoprint, folien ligger optimalt beskyttet mellem glaslagene. Næsten alle motiver kan realiseres, fra simple geometriske former til fotos. Lysfasthed, farvefasthed og glans kan testes.

Farvet lamineret sikkerhedsglas

Farvet lamineret sikkerhedsglas er et lamineret glas med et mellemlag af farvet folie, hvor den farvede folie ligger beskyttet mellem glaslagene. Farven kan fremhæve den dynamik, man ønsker i indretningen. Man kan anvende farvet lamineret glas, hvor man ønsker farvet glas kombineret med funktionen af lamineret glas som eksempelvis til værn på en trappe, hems eller en balkon. Glasset kan leveres i et væld af farver.

Farvet emaljeret glas

Ved fremstilling af farvet emaljeret glas smeltes malingen ind i glasset ved hærdning, hærdningen giver et stærkt sikkerhedsglas med høj ridsefasthed. De fleste producenter har nogle standardfarver de kan levere i, men mange producenter kan levere i alle RAL-farver. Keramiske maling indeholder nu om dage ikke bly eller tungmetaller.

Farvet emaljeret glas bruges ofte som facadeglas. Emaljeret glas skal ses fra den side, der ikke er påført maling, malingen på bagsiden er ru og mat, glasset skal monteres op ad en ikke gennemsigtig baggrund.

Lakeret farvet glas

Lakering af glas foregår ved, at glasset lakeres på den ene side med en højkvalitets maling og derefter hærdes for at opnå større holdbarhed og sikkerhed. Farvespektret omfatter mange nuancer, individuelle nuancer er mulige. Lakbelægningen er UV, lys og fugtbestandig. Glasset kan anvendes til låger, hylder og stænkplader i køkkenet.

Farvet glas med satineret overflade

Lakeret glas kan også fås i en mat udgave, glasset er her lakeret på den ene side og satineret på den anden side. Satinoverfladen fås ved at udføre en syreætsning på overfladen af glasset. Valget af teknik vil afhænge af anvendelsestypen, graden af gennemsigtighed og det krævede sikkerhedsniveau.

Syre-mat glas

Floatglas der er matteret på mindst en side ved en syre-ætsning. Glasset er translucent, let at rengøre, ridsefast og meget alsidigt. Det kan viderebehandles til hærdet sikkerhedsglas eller lamineret sikkerhedsglas med klar eller farvet folie.

Ætset indgraveret glas

Glas som er kendetegnet ved fint graverede dekorationer i glasoverfladen. Graveringen er fremstillet ved en kemisk korrosion (ætsning) af glasset.
Graveringen kan udføres på forskellige basisglas, således anvendes graveringen ud over på klart glas på hvidt glas, farvet glas, og spejle. De uigennemsigtige varianter er egnede til brug som beklædning af vægge og lofter og til inventar/møbler.

Ornament- og mønstrede glas

Ornamentglas har en præget overflade, som er valset ind i den varme glasmasse ved produktionen. Dette gør den mere eller mindre translucent afhængig af mønstret. Ornamentglas findes i flere farver udover den klare tone som kendes i klart floatglas. Ornamentglas findes i mange forskellige mønstre, med geometriske former og bruges fx i døre. Flere af glassene kan hærdes og lamineres, afhængig af mønsterdybden.

Spejle

Spejle består af klart floatglas som har en flerlagsbelægning på bagsiden. Sølv i bunden for at skabe et højreflekterende lag, og derover dæklag for at beskytte den fugtsarte sølvbelægning i kvalitet iht DS/EN 1036. Spejle produceres i dag i en ny miljøvenlig proces uden kobber og bly.

Læs mere om Spejle i indretningen.

Sikkerhedsspejle findes i forskellige variationer som enkeltspejl med påklæbet sikkerhedsfolie og som dobbeltspejl lamineret med sikkerhedsfolie (risiko for fugtpåvirkning af PVB-folien). For at et spejl kan kaldes et sikkerhedsspejl, er det en forudsætning, at det er prøvet iht EN 12600 og har fået et certifikat med en sikkerhedsklassifikation.

Skridhæmmende

Der findes flere forskellige systemer, hvor glassets overflade er ru, dvs. er behandlet, så det opnår skridhæmmende og anti-rids egenskaber. Disse glastyper er ofte translucent, dvs. uigennemsigtigt, men tillader lyset at trænge igennem.

Udskæringer i glas

Brug af innovativ CNC-teknologi muliggør individuel behandling af float, støbte, valsede eller laminerede sikkerhedsglas: både yderkanter og indvendige kanter i udskæringer kan udskæres præcist.

Kantbearbejdning af glas

Når glas skal monteres med frie kanter bør kanterne bearbejdes. Kanter kan formes, poleres eller facetteres i forhold til de krav man har til designet.

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev