« Tilbage

Glasskæring i enkeltlags/monolitisk glas

Sidst revideret maj 2023
Glasfakta

Skæring i glas foregår med et skærehjul, der ridser/laver en brudanvisning i glasoverfladen, som glasset så efterfølgende bliver brækket efter.

For at reducere den efterfølgende glasforarbejdning og for at spare omkostninger og produktionstid, er høj kvalitet af skæringen af stor betydning.

Fire parametre

For at opnå den bedste skære- og kantkvalitet er det nødvendigt at optimere de fire vigtigste parametre i skæringen: smøring, skærehovedets vinkel og diameter, hastighed og trykket, der udøves på glasset.

Glastykkelser

Værktøjet på skærebordet skal være afstemt til glastykkelsen. Skæring deles oftest i tykkelser fra 0,55 mm til 2 mm tykt, derefter fra 2 millimeter til 12 millimeter, som er de mest almindelige tykkelse, og i tykkelser på 15 millimeter, 19 millimeter og 25 millimeter.

Snitplacering

Det perfekte snit opnås, ved en vinkel på 90 grader mellem overfladen og glasset, men det afhænger også af, hvor på glasset skæringen skal ske.

Forskellene fremhæves, når der skal skæres et smalt bånd langs kanten af glaspladen. Det er her, hvor en konventionel skæring vil gøre, at skærevinklen ikke skal være vinkelret. Den mulige kantproces senere vil kræve ekstra slibning for at rette op på glaskanten.

I tykt glas kræves der en ekstra margen på flere millimeter til slibning og evt. polering efter opnåelse af det ønskede mål. I et 15 eller 19 millimeter glas vil der være behov for en margen på 3 eller 4 millimeter.

Kvalitet reducerer øvrige omkostninger

Omkostningerne ved at polere glaskanten er meget høje, derfor er skæring tilpasset glastykkelsen vigtig.

Justeringen af de tidligere nævnte fire parametre, smøring, skærehovedets vinkel og diameter, hastighed og trykket, er vigtige for at optimere skæringen. Det er ikke vanskeligt at justere disse parametre individuelt, den ægte kompleksitet ligger i korrekt justering af dem alle på samme tid. Tidligere kunne man kun opnå vinklen og den optimale diameter på skærehovedet ved manuelt at ændre dem for hver glasstykkelse. Med udvikling af ny teknologi kan der nu fås et perfekt snit i ethvert glas uanset dets tykkelse og, hvor på glasfladen snittet skal udføres.

Den nye teknologi fjerner de manuelle ændringer af skærehovedet, fordi systemet automatisk kan registrere tykkelsen på glasset og tilpasse værktøjet til hvert glas med forskellige skærehoveder, smøresystem og tryk.

 Kvalitetsskæring tilpasset glastykkelse reducerer den efterfølgende glasforarbejdning betydeligt, hvilket sparer omkostninger og produktionstid.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas