« Tilbage

Indretning med spejle

Sidst revideret jun 2020
Glasfakta

Spejle kan bruges i mange vidt forskellige sammenhænge fra badeværelser til caféer.

Spejle har gennem tiderne været anvendt til at skabe forskellige effekter i indretningen. Spejle er oftest blevet brugt til ved genspejling af rummet at give indtryk af, at rummet er større end det er. Det kunne være ved placering af spejle på væggene eller ved at beklæde hele loftet med en spejlflade og dermed give indtryk af, at der var højere til loftet.

På slotte og herregårde har man i salene ofte placeret spejle på den væg, hvor der var placeret vinduer. Spejlene blev placeret på væggene i mellem vinduerne, hvor der var mest lys. Spejlene var med til at spejle mere lys ind i rummet. Samtidig placerede man oftest lysestager enten på væggen ved siden af spejlene eller på konsolborde under spejlene. Spejlene reflekterede således lyset, så man fik dobbelt effekt af lyset.

Caféer og restauranter

Caféer er et af de steder, hvor vi kender til anvendelse af spejle. Spejle bliver her brugt til dels at få rummet til at virke større og dels til at give overblik. Med de mange spejlvægge har man som gæst mulighed for at se, hvem der også er i caféen.

I foyerer i forbindelse med hoteller, teatre, spillesteder og lignende anvender man ofte spejlbeklædning på væggene. Det er rum, hvor der i perioder samles mange mennesker, spejlene giver den effekt, at rummet virker større end det er, og dermed virker rummet ikke overfyldt.

Butikker

Til udstyr af butikker er spejle blevet et vigtigt element, som en eksklusiv ramme om de udstillede varer, og produkter kan beskues fra alle sider. Spejle giver blikfang og bringer liv og bevægelse i butikkens indretning.

Elevatorer

Elevatorer er ofte små lukkede rum uden mulighed for udsigt. Ved at bruge spejle opnår man den visuelle effekt, at rummet virker større.

Sports- og fitnesslokaler

Inden for sportens verden er spejle blevet næsten uundværlige. Hvis man vil kontrollere sine bevægelser og korrigere sin holdning, er det nødvendigt, at lokalerne er udstyret med spejle.

Baderum

Mange baderum og toiletrum har begrænset plads, og her kan spejlet have stor effekt ved at give indtryk af, at rummet er større, end det er, specielt når der vælges store spejle.

Valg af spejltype

Når man vælger spejl, kan det være nødvendigt med professionel rådgivning. Spejle findes i forskellige farvetoner, der er spejle i blålige nuancer og spejle med farvetoner i bronze, kobber, og guld. De sidst nævnte giver et særligt varmt, attraktivt spejlbillede. Spejle med de varme farvetoner anvendes mere og mere i butikkernes prøverum, så kunderne ser sunde og solbrune ud.

Montering af spejle

Grundlæggende bør glasset understøttes mekanisk så egenvægten kan optages sikkert. Glas og spejle må ikke have direkte kontakt med metal for at undgå skår i kanter. I byggeri er der behov for at kunne acceptere mindre målafvigelser, og disse skal derfor også kunne optages i befæstigelserne af glas og spejle. Den bagvedliggende væg og konstruktion vil oftest bevæge sig anderledes end spejlet, og derfor skal der være bevægelsesfrihed og plads til måltolerancer. I fugtige rum som blandt andet badeværelser er der specielle krav til montering af spejle.

Læs mere i artiklen Montering af spejle.

Det må anbefales, ligesom med glas, at anvende sikkerhedsspejle alle steder, hvor spejlene udsættes for større mekanisk belastning.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev