« Tilbage
Pyrex skål

Pyrex Glasvarer

Sidst revideret mar 2023
Glasfakta

Pyrex-køkkenglas har eksisteret i mere end 100 år

Corning Museum of Glass markerede i 2015 hundrede-årsjubilæet med en udstilling, om køkkenbrandet, der var det første glasprodukt der blev markedsført til madlavning. Udstillingen viste dele fra museets mere end 2.000 glas af mærket Pyrex, fra det første tærtefad til det velkendte målebæger.

Oprindelse

Corning Glass Works, nu Corning Inc., brugte en type glas kaldet Nonex, et temperaturbestandigt borosilikatglas, til at fremstille jernbanelanterner og batteribeholdere. De ønskede at udvide til ny markeder og finde andre anvendelsesmuligheder af det stabile glas. Corning-videnskabsmanden Jesse Littleton gav en del af en batteribeholder til sin hustru, som bagte en kage i den. Hun fandt bagningen mere jævn og effektiv, end den var ved anvendelse af datidens keramik- og metalforme, og kunne godt lide, at det gav mulighed for et klart overblik over, hvad der blev bagt.

Pyrex kom på markedet i 1915. De første 12 klare glasprodukter omfattede bl.a. grydelåg, tærtefade, gratinskåle og ovale bageforme.

Opalvarer

Corning udviklede holdbare hvide skåle til militære køkkener i 1940'erne, der efter 2. verdenskrig udviklede sig til det populære Pyrex-opalware. Mellem 1956 og 1987 blev der designet op mod 150 mønstre med navne som Snowflake Blue, Butterprint, Spring Blossom og Early American til at pryde krus, skåle, grydelåg og andre produkter. Produktionen af opalware stoppede i 1987, da efterspørgslen faldt. I dag er produkterne eftertragtede samlerobjekter.

Målebægeret

De fleste mennesker i den vestlige verden har på et tidspunkt haft et Pyrex målebæger i hånden. Det klare glas med røde markeringer kom i 1925 og betragtes som det mest ikoniske stykke Pyrex. Målebægeret gennemgik et betydeligt re-design i 1980'erne, da håndtaget gik fra et lukket øregreb til et åbent greb, som gør det muligt at stable forskellige størrelser til opbevaring.

Fra World Kitchen til La Maison Française du Verre

I 1998 solgte Corning sin afdeling af brugsglas, der producerede Pyrex som sit første mærkevare, til det amerikanske firma World Kitchen, senere overtaget af Corelle Brands frem til 2019. Herefter overtog firmaet International Cookware licensen til at producere Pyrex. I 2022 annoncerede International Cookware, at det efter købet af det fransk glasvaremærke Duralex® i 2021, nu vil operere under firmanavnet - La Maison Française du Verre.

Borosilikatglas

Borosilikatglas blev udviklet og fremstillet af den tyske kemiker og glassteknolog Otto Schott, grundlægger af Schott AG i 1893, 22 år før Corning producerede mærket Pyrex. Schott AG sælger brandet under navnet "Duran".

Borosilikatglas går også under navnene Tempax, og Simax, og når der er tale om plant borosilikatglas, omtales det hyppigt som borofloat.

Borosilikatglas er resistens over for høje temperaturforskelle og har høj holdbarhed over for kemikalier. Glasset har en enestående korrosionsbestandighed og forbliver intakt, selv ved kontakt med meget aggressive kemikalier.

Læs mere i artiklen Borosilikatglas.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas