« Tilbage
Bruseafskærmning i glas

Bruseafskærmninger, harmoniseret standard

Sidst revideret dec 2020
Glasfakta

Harmoniseret standard DS/EN 14428:2005+A1:2008 Bruseafskærmninger - Funktionskrav og prøvningsmetoder

En nyere standard (DS/EN 14428:2015+A1:2018) er udgivet af det europæiske standardiseringsorgan CEN, men den har endnu ikke været publiceret i den Europæiske unionens officielle tidsskrift, EUT, og må derfor ikke anvendes som grundlag for Ydeevnedeklaration og CE-mærkning, så indtil videre er det standarden fra 2005 med tillæg fra 2008, der skal bruges.

Den harmoniserede standard indeholder funktionskrav og prøvningsmetoder for bruseafskærmninger produceret af hærdet glas eller plast. Producenterne af bruseafskærmninger skal kun bedømme funktionerne for produktets væsentligste egenskaber ved de metoder som standarden fastlægger, egenskaber fremgår af standardens ZA-bilag:


Samtlige egenskaber vises ved at ”bestå” som det skal angives i ydeevnedeklarationen.

Standarden angiver krav til bruseafskærmninger til boligformål, som sikrer, at produktet efter installation, fungerer tilfredsstillende i henhold til producentens instruktioner. Standarden anvendes ikke til brusenicher og specificerer ikke æstetiske eller dimensionale krav. Standard dækker heller ikke bruseafskærmninger af lamineret sikkerhedsglas.

Baggrund

Standarden DS/EN 14428:2005+A1:2008 tager hensyn til menneskers sundhed og sikkerhed. De to væsentlige egenskaber slagmodstand/brudegenskaber og holdbarhed kræver prøvning af produktets modstand mod stød, brudegenskaber samt produktets stabilitet. Myndigheder må ikke stille krav til prøvning eller angive andre egenskaber end dem, der fremgår af den harmoniserede standard. Det indebærer blandt andet, at der ikke kan stilles krav om, at der udføres heatsoaktest af bruseafskærmninger i hærdet glas, da det ikke indgår i standarden DS/EN 14428:2005+A1:2008.

Sådan foregår prøvningerne


Hærdet glas og spontan granulering

Glasset i bruseafskærmninger, der er fremstillet af termisk hærdet glas, har været opvarmet til lidt over 600 ° C og derefter afkølet hurtigt. Hærdningen gør glasset stærkere, og hvis hærdet glas går i stykker, revner det i et stort antal små stykker, såkaldte granulater. Kanterne på granulatet er relativt uskarpe, og risikoen for personskade er lille. Hærdet glas kan gå i stykker af flere grunde. Ekstern skade, dvs. slag eller stød, kan fremkalde en granulering. Selv små revner i glaskanten, som ikke altid er synlige med det blotte øje, kan føre til, at glasset går i stykker, derfor er hærdet glas altid slebet eller bedst poleret på kanterne. Det sker også, at hærdet glas revner uden synlig ydre skader, såkaldt spontan granulering. Dette skyldes normalt, at glasset er forurenet med små mængder nikkelsulfid, som kan skabe stress i glasset, hvilket igen kan føre til, at det granulerer når der er skiftende temperatur, hvilket der jo kan være i en bruseniche med skiftende varmt og koldt vand.

Risikoen for spontan granulering kan påvises ved at prøve hærdet glas i en såkaldt heatsoaktest (i henhold til standarden DS/EN 14179). Dette gøres, ved at det hærdede glas opvarmes i en bestemt tidscyklus. Glas der indeholdende nikkelsulfid granulerer i de fleste tilfælde under prøvningen. For at tilvejebringe brusevægge i hærdet glas er der ikke noget krav om at udføre en heatsoaktest. Prøvningen sigter mod at prøve et individuelt produkt, og det er tvivlsomt, om resultatet kan bruges til at drage konklusioner om alle kopier af en produkttype.

Standard for heatsoaktest

Denne europæiske standard EN 14179 dækker varmebehandlingssystemet tillige med tolerancer, planhed, kantarbejde, brudmønstre samt fysiske og mekaniske egenskaber for plant, varmebehandlet (heatsoaktest), termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas til brug i bygninger.

Information om bøjet, varmeforstærket sodakalksilikatglas findes i annex B, men disse produkter er ikke del af denne standard. Andre krav, der ikke er angivet i denne standard, kan anvendes ved varmebehandlet (heatsoaktest) termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas, som indgår i andre samlinger af glas, fx lamineret glas eller termoruder, der kan være del af sammensætninger fx belægning. Varmebehandlet (heatsoaktest) termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsprodukter mister i disse tilfælde ikke sine mekaniske eller termiske egenskaber.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev