« Tilbage

Lamineret glas - historie

Sidst revideret jun 2022
Glasfakta

Lamineret glas blev opfundet i 1903 af Édouard Bénédictus, (29. juni 1878 - 28. januar 1930) i Paris. Édouard Bénédictus var kemiker, komponist, forfatter og maler og var kendt for sine Art deco-designs.

Opdagelse er et godt eksempel på et lykketræf. Processen med at laminere glas opstod ved et tilfælde på grund af uheld i et laboratorium. En glaskolbe faldt på gulvet, der opstod revner i glasset, men kolben gik ikke i mange stykker. Kolben havde indeholdt et plastmateriale, der havde efterladt en næsten gennemsigtig film på siderne af krukken og dermed tilført glasset nye modstandsegenskaber. Flasken blev efterfølgende kastet på gulvet, men gik stadig ikke i mange små stykker. Dette gav inspirationen til at laminere to lag glas med en tynd cellulosefilm imellem.

Det 25. november 1909, indgav Édouard Bénédictus patent på den lamineringsproces, han havde udviklet i 1903. Han perfektionerede processen og registrerede navnet "Triplex" i 1910.

Triplex blev brugt til glasset i gasmasker under 1. Verdenskrig og gradvist brugt i biler, hvor det almindelige (udglødede) glas, der indtil 1919 blev brugt, forårsagede alvorlige kvæstelser ved ulykker.

Læs mere om lamineret glas udviklet til biler.

Den 7. juli 1911, grundlagde Édouard Bénédictus Société du Verre Triplex, som blev overtaget af Saint Gobain i 1927. 1912 blev processen licenseret til det engelske Triplex Safety Glass Company. Efterfølgende producerede både Libbey-Owens-Ford og Du Pont med Pittsburg Plate Glass Triplex-glas i USA.

Triplex Safety Glass

Triplex Safety Glass Company Ltd blev grundlagt i 1912 af Reginald Delpech. Virksomheden blev etableret for at fremstille laminerede forruder i Storbritannien under franske patenter. I september 1929 dannede Triplex et joint venture-selskab med Pilkington i St. Helens. Virksomheden er nu en del af Pilkington Automotive. Pilkington pensionerede Triplex-mærket i august 1993. Virksomheden blev formelt opløst i september 2019. - Mærket ses ofte på forruderne på ældre biler og fly.

PVB

I 1927 opfandt de canadiske kemikere Howard W. Matheson og Frederick W. Skirrow plasten polyvinylbutyral (PVB).

I 1936 havde amerikanske virksomheder opdaget, at lamineret "sikkerhedsglas" bestående af et lag polyvinylbutyral mellem to lag glas ikke ville misfarves og ikke var let gennemtrængende under ulykker. Inden for fem år havde det nye sikkerhedsglas i væsentlig grad erstattet sine forgængere.

Siden 1936 er de fleste laminerede sikkerhedsglas fremstillet ved hjælp af polyvinylbutyral. Polyvinylbutyral er ekstremt fleksibelt/strækbart og er også ret stærk. Det giver også krystalklart sikkerhedsglas. Dette er især vigtigt i forruder på, da det giver et klart udsyn og hjælper med at forhindre en person i at blive slynget ud af bilen gennem forruden, hvilket markant øger deres chancer for at overleve et styrt, hvis de ikke brugte sikkerhedsselen.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas