« Tilbage

Ætset glas, satineret glas

Sidst revideret aug 2021
Glasfakta

Ætset glas har mange navne: frostet glas, satineret glas, syrepoleret glas, mælkeglas

Glas kan gøres mat ved ætsning, sandblæsning eller slibning, glasset mister sin klare gennemsigtighed og får et translucent udseende dvs en uigennemsigtig, halvmat og jævn overflade. Det indfaldene direkte sollys brydes på det og omdannes til ensartet, diffust lys uden nogen stor mærkbar reduktion i lystransmissionen. Floatglas bruges normalt som basismateriale, men alle andre typer glas kan også ætses.


Ætsning af glas er en teknik, der er udviklet i midten af 1800-tallet, og som i dag stadig er meget udbredt. Glasætsning omfatter også teknikkerne til at skabe kunst på overfladen af glas ved at anvende sure, kaustiske eller slibende stoffer. Traditionelt gøres dette, efter at glasset er blæst, eller støbt eller på floatglas.


Ætsningen betyder, at der fjernes små mængder glas, som giver den karakteristiske ru overflade og translucente kvalitet. Da det er en indgriben i glassets overflade, vil syreætsning reducere glassets bøjningsstyrke sammenlignet med almindeligt klart floatglas.


Se mere om andre typer translucente glas i artiklen Translucent glas her på Glasfakta.dk


Syreætsning

Glas har meget høj modstandsdygtighed over for kemiske påvirkninger, men flussyre har den egenskab, der skal til for at opløse silikater fra overfladen i et umiddelbart tydeligt angreb.


Flussyre

Flussyre er en opløsning af hydrogenfluorid (HF) i vand. Flussyrens egenskab til at kunne opløse glas har været kendt siden 1600-tallet. Vandig flussyre er giftig ved kontakt, og det kan give dybe, og i første omgang smertefri ætsningsskader, der dræber vævet. Stoffet påvirker kroppens calciummetabolisme, og den koncentrerede syre kan give systematisk forgiftning, der i sidste ende kan betyde hjertestop.


Fremstilling af ætset glas

Flussyre påføres glasset og skylles derefter af. Syreætsningsprocessen kan skabe forskellige overflader med varierende translucenthed.


Ved bearbejdning af glas med flussyre skelnes der mellem:

Afhængig af processen, koncentrationen af syren, ætsebadets temperatur og glassets kemiske sammensætning, varierer udseendet af glasoverfladen efter behandling.


Glasætsningen giver en glat overfladefinish, som har fremragende egenskaber med hensyn til holdbarhed, slid og pletbestandighed. Der tilføres ikke noget til glasset, hvilket betyder, at det aldrig falmer eller slides væk. Glasætsning er blevet brugt til at rense, mattere eller dekorere glasoverflader. Sammenlignet med mekanisk polering er flussyrebehandling betydeligt mindre kompleks.


Anvendelsesområder

Syreætset glas har mange fordele og kan bruges i mange forskellige sammenhænge indendørs og udendørs, syreætsningsprocessen kan også bruges på spejle.


I arkitekturen anvendes hovedsageligt mat ætsning, hvormed der kan dannes satinerede overflader, som på grund af deres opacitet ofte tjener som glas der skærmer privatlivet.


Læs mere i artiklen "Translucent glas og daglys".


I indretning bruges delvist eller fuldt ætset glas hovedsageligt til semigennemsigtige skillevægge, brusebadsafskærmninger og til møbler.


Læs artiklen: Kan satineret glas rengøres som andet glas?


Ætsning er et alternativ til sandblæsning

Ætsende glasoverflader er et alternativ til sandblæsning for at opnå en mat effekt på glas og frembringe mønstre, design eller tilsløring. Processen skaber en attraktiv, let skinnende mat finish. Selvom denne metode til matbehandling er lidt dyrere, er den matte overflade mindre følsom over for snavs sammenlignet med sandblæsning. Sandblæsning og ætsning har et næsten identisk udtryk.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas