« Tilbage
Vetrotech testning af brandvæg

Sikkerheden er på spil ved sprinkling af glasvægge

Sidst revideret jan 2021
Vetrotech
Sprinkling af glas som erstatning for passiv brandsikring vinder frem i byggeriet. Hos Vetrotech, der er eksperter i brandmodstandsdygtige glas, advarer de mod løsningen, som ikke er dokumenteret og beskrevet samt i strid med lovgivningen.

Brandsikkerhed er et uhyre komplekst område i byggeriet, som kræver fuld opmærksomhed. ”For at sikre bygninger mod brand kræves der specifikke løsninger med endnu mere specifikke brandmodstandsdygtige glas. At gå på kompromis med sikkerheden er absolut ikke et alternativ, selv om vi desværre ser flere og flere eksempler på det”, understreger Simon Laybourn Christensen, Testing & Certification Manager hos Saint-Gobain virksomheden Vetrotech.

Lev op til kravene i BR18

Hos Vetrotech ser de med bekymring på tendensen med sprinklet glas i byggeriet. En løsning der skubber den passive brandsikring i form af brandmodstandsdygtige glas i baggrunden.

”Jeg vil gerne slå helt fast, at de aktive brandsikringsløsninger kan ifølge BR18 ikke stå alene, og vi mener helt klart, at det er i uoverensstemmelse med Byggevareforordningen. Alligevel ser vi byggerier, hvor rådgiverne har haft en friere fortolkning af brandsikkerhed med udelukkende aktive sikringsløsninger fx sprinkling af uklassificeret glas. En glasvæg bliver jo ikke brandsikret, blot fordi man monterer en sprinkler”, forklarer Simon Laybourn Christensen.

Brancheforeningen Glasindustrien støtter i sin vejledning op og advarer mod at benytte et alternativ til udførelse af standard klassifikationsprøvning for glasbygningsdeles brandmodstandsevne.

Certificeringsorganerne skal på banen

Hos Vetrotech opfordrer de rådgivere og bygherre til at blive på den sikre side, når løsningerne til byggeriet skal implementeres.

”Vi mener, certificeringsorganerne bærer en stor del af ansvaret for at oplyse om behovet for korrekt dokumentation”, siger Simon Laybourn Christensen.

Sprinklede glasvægge har længe været et problem, men tidligere var det kommunerne, som godkendte løsningerne.

”Sagsbehandlere kunne ikke forventes at have det faglige niveau til at vurdere samtlige løsninger, derfor er de med den nye lovgivning afløst af certificerede brandrådgivere. Men har de den nødvendige kompetence til at vurdere samtlige brandtiltag? Og er de certificerede rådgivere opmærksomme på problemstillingen omkring glas i brandadskillelser?” spørger Simon Laybourn Christensen.

Billede og tekst er leveret af Vetrotech SAINT-GOBAIN.

Om Vetrotech:

Vetrotech udvikler gennemtestede brand- og sikringsglas til byggerier med fokus på sikkerhed og æstetik.
Læs mere på vetrotech.dk


Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev