Fuldglasvægge
Indvendige ikke bærende glasvægge, fastholdt i top og bund, med et lag glas eller flere lag glas kaldes fuldglasvægge.
Fuldglasvægge kan være monteret, hvor der ikke er niveauforskel, men er der niveauforskel, har glasset også funktion som værn og kræver sikkerhedsglas.
Korrekt valg af glas, øvrige materialer og de rigtige konstruktionsprincipper, er sammen med korrekt montering forudsætningerne for en tilfredsstillende funktion af fuldglasvægge.
Generelle forudsætninger for montering
- Ligesom med alle andre glaskonstruktioner skal det sikres, at glas og metaldele ikke kommer i berøring med hinanden i hele konstruktionens levetid.
- Glas der er indbygget i U-skinne mod loft, tilstødende bygningsdele og gulv skal afsluttes med forsegling med fugemasse eller tætningsbånd.
- Glas skal være understøttet af bæreklodser, der skal være fremstillet af et formbestandigt ikke fugt absorberende materiale, f.eks. kunststof med en hårdhed af 70-95 shore A.
- Glasløsningens tolerancer skal kunne optages i beslag og profiler.
- Monteringen af glasset skal ske med et vederlag i profilerne der som minimum bør være 12 mm for alle deformationstilfælde. Dette betyder, at såfremt dækkonstruktionen, som fuldglasvæggen står på, kan sætte sig, skal der tages hensyn hertil ved projektering – såvel for fri bevægelse af glasset i toppen som for minimum vederlag i topskinnen.
- Udbøjningen af indvendige fuldglasvægge for de aktuelle belastninger bør ikke være til ubehag ved berøring eller have en udbøjning, der er så stor, at profilet ikke kan fastholde glasset. Udbøjningen må ikke forårsage klippevirkning i fuldglasvægge uden fuger mellem hvert glas, ellers skal afstanden mellem glassene øges.
- Glasbredden forudsættes normalt at være minimum 0,9-1,0 m. Mindre glasbredde kan anvendes ved en nærmere vurdering af stivhed og påvirkning.
- Ud over de horisontale personlaster vurderes fuldglasvæggen under påvirkning af en horisontal vindlast på glasset. Forudsætningen er, at lasterne ikke forekommer samtidig.
- Bygningssætninger: Tolerancer og bevægelser/sætninger fra øvrige bygningskonstruktioner må ikke påvirke de ikke bærende fuldglasvægge. Målafvigelser må accepteres og dermed kunne optages i befæstigelserne og i sammenbygningsdetaljerne.
Anvisninger fra glas, - profil- og beslagleverandøren skal følges nøje i forbindelse med montering af glasset.
Dimensionering og indbygning af døre skal vurderes særskilt iht. dørleverandørens
anvisninger.
Fuldglasvægge skal normalt opføres iht. "Bygningsreglementets vejledning om glaspartier, glasflader og værn af glas i bygninger".
Kanter
Til fuldglasvægge forudsættes det, at kanter er poleret hvis de er synlige, dels af æstetiske årsager dels som forudsætning for dimensionering.
Glassystemer og glastyper
Glas i fuldglasvægge kan være enkeltglas, flerlagsglas (1+1) eller termoruder med vidt forskellige funktioner.
Hærdet glas forudsættes iht. DS/EN12150 og lamineret glas iht. DS/EN14449.
I lamineret glas, lamineret sikkerhedsglas og i specielle lydreducerende laminerede glas, kan bruges mange forskellige typer folie og mellemlagstyper, som feks. PVB-folier, EVA-folier, Ionomer plast, polycarbonat og acryl. I flerlagstyper af brandbeskyttende glas kan mellemlag være af gel eller vandglas.
Alle angivne glastykkelser er normalt nominelle og angivet i mm. For lamineret glas er den totale tykkelse angivet med 1 decimal iht. standarden. Folie 0,4 mm svarer til 0,38 mm og 0,8 mm svarer til 0,76 mm. Glas vejer (uanset hærdet eller lamineret) 2,5 kg/m2 pr. mm glastykkelse.