« Tilbage
Store glaspartier, Tirpitz museum

Brugen af store glasfelter

Sidst revideret jun 2021
Glasfakta

Glassets egenvægt stiller krav til den bærende konstruktion

Brugen af store glasfelter kræver overvejelser omkring korrekt facadekonstruktion. Glassets egenvægt stiller krav til den bærende konstruktion.

Mange ønsker facadekonstruktioner med meget store glasfelter. Dette stiller store krav til projekteringen og udførelsen af facaden. Hvis man benytter store glasfelter i skrå facader og i tag, så er kravene endnu større. Disse forhold er ikke direkte behandlet i nærværende.

Vindlast

Når glasfeltet er stort, så vil selve glastykkelsen også blive tykkere, da spændvidden for glasfeltet er stor og derfor skal have en glasopbygning, der opfylder gældende dimensioneringskrav jf. de aktuelle belastninger.

Facadesystem og bærende konstruktion

Når glasfelterne er store, så stilles der også specielle krav til selve facadesystemet med hensyn til eksempelvis stivhed, da selv små bevægelser kan få store glasfelter til af gå i stykker. Der henvises til øvrige artikler herom.

Monteringen

Store glasfelter er svære at håndtere på grund af deres størrelse, men de er også meget tunge på grund af den øgede glastykkelse i forhold til mindre glasfelter.
Man er ofte nødsaget til at benytte tungt materiel for at kunne løfte selve glasfeltet. Dertil kommer den nødvendige fleksibilitet til det tunge materiel for at få glasset ind til selve facadesystemet uden at komme i konflikt med andre bygningskonstruktioner og foranstaltninger.

Monteringsarbejdet vil endvidere være afhængig af vejrforhold, da kraftig blæst ikke vil gøre det muligt at manøvre med store glasfelter på grund af vinden.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev