« Tilbage

Vandskæring - vandstråleskæring

Sidst revideret aug 2022
Glasfakta

Vandskæring - eller vandstråleskæring - er en relativ simpel proces, hvor et højt vandtryk gør det muligt at skære igennem alle slags materialer.

Vandskæring foregår ved, at vandet kommer ud af en dyse med 4000 bars tryk.

Der findes to former for vandstråleskæring, vandstråleskæring med rent vand og vandskæring hvor man tilfører sand. Vandskæring, hvor der er tilført fint sand, kaldes abrasiv (slibende) vandskæring.

Vandstråleskæring udelukkende med rent vand anvendes til blødere materialer, mens vandskæring med sand anvendes til hårde materialer som glas, metal, keramiske fliser og lignende.

Til begge typer vandstråleskæring bruges der ca. 3,8 l vand i minuttet og til abrasiv vandskæring bruges der yderligere 350-500 g sand. pr. minut.


Abrasiv vandskæring

Sandet som tilsættes ved abrasiv vandskæring har en slibeeffekt som gør det muligt at skære i hårde materialer.

Sandet sies flere gange, så sandkornene har præcis samme størrelse. Sandet bliver tilføjet lige før udgangen på dysen, hvorfra det 4000 bar høje vandtryk skaber hastigheden for at sandkornene kan slibe sige igennem materialet med et fint snit.


Fordele ved vandskæring

Vandstråleskæring er en koldskæring, hvor der ikke forekommer nogen varmepåvirkning af materialet, som der eksempelvis forekommer ved skæring med laser. Derfor er det ideelt til skæring af materialer, der er brandbare eller ikke kan tåle varme.


Ved vandskæring får man et meget præcist og fint snit, det giver få grater, og dermed en meget begrænset efterbearbejdning af materialet.

Grundet snittet med vand kan vandskæreren også skære igennem laminerede materialer, hvor flere lag er limet sammen, uden at lagene forskydes fra hinanden.

Derudover kan vandskæring lave nogle konturer, som skærende værktøjer ikke kan lave.


Ulemper ved vandskæring

Ved nogle materialer kan der, på grund af kontakt med vand og sand, opstå overfladekorrosion. Med absorberende materialer kan længere tørretider og farveændringer være problematisk.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas