« Tilbage

Jernfattigt glas

Sidst revideret jun 2021
Glasfakta

Det klare valg for mere og klart lys

For at opnå mere, og mere klart lys gennem glas, specialproduceres glas med mindre jernindhold. Mindre jernindhold i glas gør glasset dyrere end almindeligt floatglas.


Jernfattigt glas er et specialudviklet ekstra klart floatglas, der ikke virker svagt grønfarvet som almindelig klar floatglas. Den klare farve i glasset skyldes mindre jern i glasmassen, og denne type glas kaldes derfor for ”jernfattigt glas”.


Glasset produceres på samme måde som almindeligt floatglas, men stiller større krav til renhed og mindre jernindhold i råmaterialerne, hvilket betyder, at det kræver betydelig mere energi at smelte, da jernet nu ikke kan absorbere varmen og dermed ”holde” på varmen i smeltebadet, hvilket gør glasset dyrere end almindeligt klart glas.


Det lave indhold af jern medfører også, at der kommer mere lys og solenergi ind gennem glasset. Sammenligner man jernfattigt glas med almindelig klar float, vil 10 mm ekstra klart glas fremstå absolut neutralt og vil lukke 3% mere lys ind og 11% mere solenergi ind end det, der normalt kaldes klar float. Derfor har det også være almindeligt at bruge valset mønstret jernfattigt glas til solfangere, netop for at få mere solenergi ind.


Jernfattigt glas transmitterer også mere UV-stråling end almindelig klar float. Se mere i artiklen UV-stråling.


Det neutrale udtryk i glasset gør, at jernfattigt glas benyttes steder, hvor der i gennemsyn ønskes en så korrekt farvegengivelse som muligt, eller når man vil have et helt klart glas, og når man ikke ønsker at glasset skal stjæle opmærksomheden for eksempel i montre og udstillinger.


Møbler og interiør

Glas er blevet et vigtigt element for møbel- og interiørdesignere, og derfor vil det jernfattige glas være et kraftigt argument i designeres stræben efter at skabe attraktive indemiljøer. Grunden er selvfølgelig, at jernfattigt glas giver et klart lys uden farveændringer, som betyder, at glasset ikke stjæler opmærksomhed, når det for eksempel anvendes i kombination med naturmaterialer.

Læs mere i artiklen "Jernfattigt glas til møbler og inventar".


På samme måde kan det med fordel bruges i butiksvinduer, biludstillinger og udstillingsområder, hvor der ikke er krav om andre funktioner på grund af mindre varmetab, solafskærmning og lignende.


I laminerede glas

Jernfattigt glas anvendes allerede i flere sammenhænge, hvor man bruger tykke laminerede løsninger f.eks. i brandbeskyttende flerlagsglas, gulvglas eller i sikringssammenhænge (indbrudssikre glas) uden at det visuelle billede forvrænges eller farves, hvor tykke alm. glas ville se ”lysegrønne” ud.


Fleksibilitet

Jernfattigt glas kan sandblæses, silketrykkes, bøjes, hærdes og lamineres. Glassets store bearbejdelighed betyder alt sammen meget store muligheder for, at kreative designere kan udnytte såvel farver som glas på en så naturtro måde som muligt.


Med silketryk

Klarheden i jernfattigt glas gør, at trykfarver også i de lyse farver nu fremtræder gennem glasset på en skarp og farvekorrekt måde.


Case

I glaslofterne på Statens Museum for Kunst blev alle glaslofter udført med laminerede jernfattige glas med et mat laminat, ligesom glastaget hos Holmegårds udstilling på Amager Torv.


Case

På det store runde transformaterhus i Kastrup Lufthavn er monteret hærdet jernfattigt glas.


Case

På facaden af Bella Centers Konference tilbygning er netop brugt jernfattigt glas, som grundlag for emalje facadeglassene med en hvid maling påført som silketryk, der får facaden til at fremstår helt klar og hvid, hvor farven hvid bag på almindelig klar float ville have fremstået som lysegrøn.Kontakt info til leverandør


Saint Gobain - Se profil


70225268Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas