« Tilbage

Harpa - Reykjavik Koncertsal og Konferencecenter

Sidst revideret feb 2015
Glasfakta

Reykjaviks Koncertsal og Konferencecenter er inspireret af nordlyset og den dramatiske islandske natur

Olafur Eliasson og Henning Larsen Architects har benyttet dichroic glas på Island. Bygningen består af to rektangulære volumener, der er lidt forskudt fra hinanden. Den ene bygning er 43 m høj og dækker 28.000m2. Harpa huser en koncertsal med plads til 1800 mennesker, flere konference- og mødelokaler, bar og restaurant.


Olafur Eliasson har sammen med arkitekterne designet og udviklet facaden med flerlags opbygning. Dichroic glas er indbygget i laminerede sikkerhedsglas og reagerer med et spil af skiftende farver på dagslys og vejr.


Olafur Eliassons quasi-brick

Den sydlige del af bygningen består af mere end 1.000 tolv-sidede elementer af stål og glas, elementerne er stabelbare. Olafur Eliasson har tidligere arbejdet med dette tolv-sidede element og kalder det for en Quasi-Brick. De øvrige facader, herunder taget har arkitekterne udformet som et snit gennem den tredimensionale facade på sydsiden, hermed har facaderne fået en struktur med fem- og sekskantede elementer.


På sydsiden blev der anvendt, særlig isolerende termoruder, der opfylder de tekniske krav til termisk isolering af facaden. Termoruderne består på den udvendige side af et 12 mm tykt lamineret sikkerhedsglas, hvor nogle er med dichroic-glas, på indersiden af et 12 mm tykt jernfattigt hærdet glas, det gasfyldte mellemrum er 16 mm.


Inspirationen er hentet i naturen

Facadens design er, som bygningsværket i øvrigt, inspireret af naturen. De karakteristiske basaltformationer, der findes på Island, har dannet grundlag for den geometriske struktur på facaden.


Lys og transparens er nøgleelementer i byggeriet. Den krystallinske struktur indfanger og reflekterer lyset, og afhængigt af vejrforhold og tidspunkt på dagen, ændrer spillet mellem farve, refleksion og transparens sig.


Mies van der Rohe prisen

Harpa blev i 2013 tildelt den prestigefyldte Mies van der Rohe pris. Mies van der Rohe-prisen er den Europæiske Unions Pris for Samtidig Arkitektur og uddeles hvert andet år til europæiske arkitekter og arkitekturværker. Prisen blev oprettet i 1987 som et lige partnerskab mellem Europakommisionen, Europaparlamentet og Fundació Mies van der Rohe, Barcelona. Bygningsværker, der er afsluttet indenfor den toårige periode før prisen uddeles, kan indstilles til prisen.


Læs om dichroic glas her på Glasfakta
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas