« Tilbage

Energiglas blokerer mobilsignaler

Sidst revideret aug 2018
Glasfakta

I dag bygges nye kontor og bygninger oftest med store glasflader.


De store glasflader kan give problemer med mobildækningen, da der altid er brugt energiglas til glasfladerne. Ved særligt velisolerede bygninger med 3-lag er der to belagte glas.


"It's not easy being green," som frøen Kermit fra The Muppet Show sagde. Det har mange ansatte og beboere i nye energirigtige bygninger også erfaret. Trådløse signaler til mobiltelefoner bliver svagere i de nye bygninger, det kan derfor være svært at få en ordentlig forbindelse til mobiltelefoner.


I bygninger med gammeldags termoruder med to lag floatglas opstår der ikke de store problemer i forhold til dæmpning af mobilsignaler. Problemet opstår, når der anvendes lavenergi vinduer, specielt vinduer med 3-lags glas. 3-lags ruder har typisk to glas med energiglasfunktion.


Energiglas

Energiglassene har en tynd metalbelægning, lavemissions coatning, der reflekterer den langbølgede stuevarme, der er inde i bygningen, så man sparer på opvarmningen. Solafskærmende glas (altid placeret som yderste glas) reflekterer kortbølget solstråling, der ellers ville være kommet ind i bygningen om sommeren, så man kan reducere ventilation og eventuelt ikke behøver køling indenfor. Solafskærmende-energiglas har begge funktioner.


I nye lavenergibygninger kan man opleve, at mobilsignalet forsvinder, når man bevægede sig bare lidt væk fra vinduerne. Dæmpningen vil afhænge af det aktuelle glas og de aktuelle bølgelængder, der bruges til mobiltelefonering. Det er måske kun en tiendedel af radiosignalerne, der kommer gennem metalbelægningen, der er på energirigtige glasfacader. Den manglende mobildækning kan koste ekstrainvesteringer i form af, at man er nødt til at opsætte anlæg, der forstærker mobilsignalerne.


Andre byggematerialer

Beton og andre materialer er delvis transparent for bølgelængder af lys, på samme måde som et vindue er gennemtrængeligt for synligt lys, men reducerer stråling i UV-spektret. Radio og mikrobølger bliver svagere, når de bevæger sig igennem bygningsmaterialerne, og signalet er derfor svagere i bygningerne.


I en elevatorer, af metal, kan radio- og mikrobølger ofte ikke nå ind, fordi metallet er ledende og lydbølgerne kan kun trænge igennem ikke ledende materialer. Af samme grund har lydbølger svært ved at trænge igennem beton med en kraftig stålarmering.


Lydbølger

Lydbølger der bruges til mobiltelefoner bevæger sig med så høj frekvens, at det ikke er muligt at høre dem. Mennesker kan høre frekvenser op til omkring 20.000 Hz (20MHz), som lyder som en meget høj tone, som en hundefløjte. TV-signaler starter ved 30.000 Hz. Højfrekvente lyde kan rejse over store afstande, hvilket er forklaringen på, at man kan være langt fra en sender og stadig hente TV- og mobilsignaler. Jo højere frekvens, jo længere kan lyden bevæge sig.


I en rapport fra Erhvervsstyrelse viser målinger, at en 3-lags energirude reducerer signalstyrken med 20dB. En gammeldags termorude med to lag floatglas reducerer til sammenligning signalstyrken med 3dB


Mobiltelefoner har erstattet fastnettelefoner, og jo mere vi sender igennem mobilnettene, desto højere krav stilles der til radiodækningen. Indtil videre kan man løse problemet, som man har gjort tidligere ved at opsætte anlæg, der forstærker mobilsignalerne, eller man kan på udvalgte steder undlade at bruge glas med energibelægning. Det vil give tab i energiregnskabet.


I nogle tilfælde er det kun nødvendigt for at trække ledende kabler for at give dækning. Men ofte er der behov for mere drastiske foranstaltninger, såsom ekstra sendere inde i bygningen.


Bredbåndskrav kan blive en fordel for mobiltelefon brugere

Fra 2017 skal alle nye bygninger og bygninger der gennemgår en større renovering udstyres med føringsveje hvor man kan trække bredbåndsforbindelse med minimum 30 Mbps frem til de enkelte enheder. Byggeri skal have føringsveje så man kan skyde et fiberkabel frem til eksempelvis de enkelte lejligheder. Det gør det lettere at et installere udstyr der forbedrer den indendørs mobildækning.


På Retsinformation dk. kan man se "Vejledning om højhastighedsforberedelse af byggeriet"
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas