« Tilbage

Dichroic glas

Sidst revideret sep 2022
Glasfakta

Dichroic stammer fra græsk og betyder to farver - di for to og chroma for farve

Dichroic glas er glas, der ændrer farve afhængigt af sollyset, betragtningsvinkel og baggrund. En farve reflekteres og en anden skinner igennem. Betragter man glasset i en bestemt vinkel, opstår der en tredje farve. Alt efter den vinkel, man betragter glasset fra, ser man forskellige farve-nuancer. Dichroic glas kaldes af denne grund i nogle sammenhænge farveeffekt glas.

Fænomenet er kendt som tyndfilm fysik, og det er det samme, som gør sig gældende, når man ser regnbuefarver i en sæbeboble, flydende farver fra olie på vandet og de ​​dramatiske farver på guldsmedens vinger.

Dichroic-glas er belagt med flere mikro-lag af metaller eller oxider, og det er disse lag der giver glasset dichroiske optiske egenskaber. Micro-lagene kan for eksempel påføres med sol-gel-teknologi, hvor glasset nedsænkes i væsker, der indeholder organometalliske forbindelser og metaloxider. Det belagte glas består derefter af flere optiske interferens belægninger, hvor hver belægning forårsager den ønskede farveeffekt. Ved at kombinere lag med høje og lag med lave brydningsindeks skabes en regnbue effekt. De overvejende oxiderede lag er hårde, ridsefast og høj kemisk resistens.

Dicroich_lamper_Tivoli

Little Sun Swarm, der består af 33 lamper, skifter udtryk alt efter vejr, lys og position. Lamperne er af bronze, dikromatisk glas og spejle. Lamperne er udført af Olafur Eliasson og hans sociale virksomhed Little Sun.

Dichroic-glas har en transmitteret farve og en helt anden reflekteret farve, som visse bølgelængder af lys enten passerer gennem eller reflekteres. Dette gør, at en række farver, kommer til syne. Farverne skifter afhængigt af synsvinklen. Dichroic glas er et eksempel på tynd-film optik.

På Harpa, Reykjavik Koncert- og konferencecenter har man anvendt dichroic glas. Læs om Harpa her
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas