« Tilbage

Bygningsglas Funktioner

Sidst revideret mar 2019
Glasfakta

Sådan vælges det rigtige glas, glas kan hjælpe eller afhjælpe mange forhold.

Det er vigtigt at definere funktionskravene til glaskonstruktionen for at kunne vælge det rigtige glas.


Mange af Bygningsreglementets overordnede krav til en bygning kan løses på bedste måde ved at anvende de nyeste funktioner og ydelser i moderne bygningsglas.

Mange forskellige funktioner i en termorude:Varmeisolering

Den oprindelige funktion for vinduesglas var at slippe dagslys ind og skabe gennemsyn samtidig med, at det gav beskyttelse mod vejr og vind. Glassets grundfunktion er fortsat den samme, men nu kan vi få meget mere i en og samme kombination.

I dag er målsætningen, at skabe det bedst mulige indeklima med det laveste energiforbrug og miljøpåvirkning. Takket være avanceret forædlingsteknik har glasset udviklet sig til at være den måske vigtigste bygningskomponent i dette arbejde. Kravet til glaskonstruktioner er helt forskellige i en bygning med varmeoverskud (eksempelvis kontor) sammenlignet med bygninger med varmeunderskud (eksempelvis boliger).

Glasindustrien har en løsning til begge situationer. Energimærkningen hjælper hurtigt med at finde den rigtige glaskombination i hver enkelt situation. Energiglas forbedrer indeklimaet ved, at reducere kuldenedfald og kuldestråling. Desuden reducerer de behovet for opvarmning og bidrager til et bedre miljø på vor klode og til en lavere energiregning for beboerne.

En EnergiRude er fuldt tilstrækkeligt for normale vinduesstørrelser. Vil man gøre nytte af større og højere vinduer, kræves der lidt mere for at blive fri for kuldenedfald og kuldestråling. Nu kan vægge åbnes fra gulv til tag for at få en flot udsigt og slippe ekstra meget dagslys ind. En EnergiRude med energiglas garanterer komforten.

Solafskærmning

Solafskærmende glas behøver ikke længere kun at være farvede. De lukker både solenergi og lys ude, hvilket kan være ønskværdigt i nogle sammenhænge, f.eks. af æstetiske årsager. I de fleste tilfælde ønsker man kun lys og intet bidrag fra solenergien. Desværre er dette fysisk umuligt, da lys også er varme. Men glasindustrien er kommet godt på vej med solafskærmende glas, som slipper næsten ligeså meget sollys ind som almindeligt glas og afskærmer over to tredjedele af den totale solvarme. Disse glas mindsker behovet for ventilation og køling og baner vej for ny arkitektur med større glas og mere dagslys i rummene. Det er specielt vigtigt for velbefindendet hos os nordboere, da vi er underernæret med dagslys i vinterhalvåret.

Personsikkerhed

Glas er stærkere end man tror, især lidt tykkere glas. Tidligere anvendte man 2mm maskintrukket glas, hvilket selvfølgelig gav os indtryk af, at glas er meget skørt. I dag er 4mm floatglas standard, og det er betydelig stærkere. På trods af det findes der situationer, hvor der er risiko for, at glasset kan forårsage skader når mennesker støder imod det eller kan få det ned over sig ved glasbrud. Med sikkerhedsglas kan man trygt skabe interiører med frit gennemsyn og rigeligt med dagslys, selv i udsatte positioner.

Sikkerhedsglas er hærdede og laminerede glas i forskellige kombinationer til facader, tag, døre, entrepartier, trappe- og balkonrækværker, udepladser, balustrader, skillevægge, spejlvægge, brusekabiner, indretninger til baderum og i køkkener med mere.

Nye krav til personsikkerhed er nu defineret og nye standarder opdeler personsikkerheden i tre sikkerhedsklasser 3-1. Personsikkerhed giver samtidig mulighed for at udnytte dagslyset og åbne kommunikationen.

Støjdæmpning

Støj er et voksende miljøproblem, frem for alt langs stærkt trafikerede gader og veje med tung trafik. Den generende lyd trænger hovedsageligt ind gennem glaspartier og utætheder i konstruktionen. Glasindustrien har en høj kompetence og gode produkter til at løse de støjmæssige problemer, uanset om det er til facader eller indvendige skillevægge i bygningen.

Støjdæmpning er meget afhængig af hvor gode forskellige konstruktioner påvirker lydreduktionen, og dermed hvilke glas der af det store udvalg af lydreducerende glaskombinationer, der kan benyttes. Takket være dem kan man selv i områder med generende støj indbygge glas i vægge og tage for at slippe rigeligt med dagslys ind, eller skabe visuel kontakt mellem rum og mennesker.

U/LT/g

De tre almindeligste krav er god isolering (lav U-værdi), høj lystransmittans og lav solenergitransmittans (lav g-værdi). Helst skal alle tre krav opfyldes med maximale værdier i en eneste rude, som desuden skal se ud som almindeligt klart glas. Dette er umuligt at efterkomme fuldt ud, men i dag findes der funktionsglas, som i høj grad kan opfylde disse modstridende krav, plus mange andre krav, som der kan defineres.

Brandbeskyttende

Engang var brandbeskyttelse lig med tætte, uigennemsigtige konstruktioner i stål og beton. I dag har forædlede glasprodukter dramatisk forandret forudsætningerne.

Glasoverdækkede gårde og glaspartier i entréer, trappehuse og korridorer er blevet meget almindelige indslag i vore miljøer. Der kan nu skabes bygninger som giver generøst med rum, lys og visuel kontakt i kombination med en effektiv brandbeskyttelse.

Der findes et bredt udvalg af brandbeskyttende glas som naturligvis opfylder myndighedernes krav til såvel E som EI, men også har andre værdifulde egenskaber. Her findes for eksempel glas som foruden at være E30 også opfylder kravene til reduktion af strålevarmen EW, hvilket forlænger rømningstiden, mindsker brandspredningen og reelt reducerer omkostningerne ved brandskader.

Sikringsglas

Blandt alle de materialer som sikrer (security) mod indbrud, hærværk og skud, findes der kun ét som også lader dagslys komme ind og åbner for kommunikation. Og det er i de færreste tilfælde hvor ikke mindst én af disse egenskaber er væsentlige. Materialet er glasindustriens sikringsglas. Det vil sige lamineret respektive lamineret(hærdet+hærdet) glas i forskellige kombinationer, afhængig af hvad det skal sikre mod og hvor effektivt det skal sikre.

Der findes produkter for sikringsklasserne P1A-P8B, BR1-BR7 og SG1-SG2, og tilsvarende i alle andre tilfælde hvor bygherrekravet er sikring evt i h.t. F&Ps krav. Udnyt glasset næste gang der er behov for sikring mod indbrud, hærværk eller skud. Slip det livsbekræftende dagslys ind og luk op for gennemsyn, der hvor det gør nytte.

Selvrengørende glas

Vinduespudsning er et job man gerne vil slippe for. Med termoruder blev arbejdet halveret. Nu kan man også slippe for at pudse ydersiden. De selvrengørende glas har en unik dobbeltvirkende funktion som anvender naturens egne kræfter for at holde glasset frit for organisk snavs.

En usynlig belægning på glasset nedbryder det organiske snavs og gør det nemmere for regnen at skylle det væk, uden at efterlade nogle rande. Det eneste som behøves er dagslys. Ved langvarig tørke kan man hjælpe naturen ved at spule ruderne over med vand.

Translucente glas

At skabe dekorative miljøer med glas giver flere unikke fordele. Glasindustrien kan med forskellige teknikker give glasset mønstre i både form og farve og styre, i hvor høj grad glasoverfladen skal være gennemsigtig eller translucent. Og der kan skabes miljøer med stærk identitet, som samtidig slipper lyset igennem og åbner eller lukker for visuel kommunikation efter eget valg. Eller der kan bygges med opake, farvede glas, som giver en beklædning, som er så godt som vedligeholdelsesfrie.

Der findes også en række glas med hovedsagelig dekorativt formål. Dels gennemsigtige (transparente) og translucente produkter som silketrykte glas, ornament glas, ætset glas, sandblæste glas og matlaminerede glas.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev