« Tilbage

Structural sealant glazing ændrede arkitekturen i verdens byer

Sidst revideret sep 2021
Glasfakta

I 1960'erne var konstruktionsteknologi med silikoneklæbede ruder med til at ændre udseendet af bygninger i verdens byer


Det arkitektoniske udtryk ændrede sig, da man ikke længere var begrænset af, hvordan glas og ruder blev monteret, som hidtil havde været med mekanisk fastgørelsesprincip. I dag glider refleksioner af sol og skyer uden afbrydelser hen over facader med spejlende glas.

Silikonen skal desuden bevare klæbeevne og sammenhængende styrke over for jordskælv, vindstød af høj orkanstyrke, solens ultraviolette stråler, ekstreme temperaturer, fugt og syre regn.

Udvikling

I begyndelsen af 1960'erne og 70'erne var structural sealant glazing et nyt og uprøvet koncept. Men hvem ville risikere succesen med en bygning til et dyrt projekt til flere millioner på et uprøvet strukturelt tætningsmiddel.

Innovative arkitekter, glas- og facadeproducenter og entreprenører vovede sig efterhånden ud i at designe bygninger med structural sealant glazing, overvejende fordi silikoneproducenterne deltog med udvikling og tests for at sikre projekternes succes.

Vinduer og facader med structural sealant glazing blev testet, testet og testet igen og igen ... i laboratoriet, i mockups i fuld størrelse og på byggeriet. Der blev vurderet og testet fugemassers kompatibilitet med alle mulige underlag. Der blev testet for vedhæftning, bevægelsesevne, træthed og svigt. Der blev analyseret variabler i stress og miljø og alle design- og installationsdetaljer blev overvåget.

Om structural sealant glazing

I structural sealant glazing anvendes silikone klæbemiddel i stedet for metalbeslag til at fastgøre facadeelementer af glas, keramik, metal, sten eller komposit paneler til en bygnings ramme. Dette skaber et kontinuerligt fleksibelt ”gummianker” der modstår stress og forhindrer luft- og vandindtrængning. Silikone er den eneste fugemasser, der har den unikke kombination af styrke, fleksibilitet og vejrmodstand, der kræves til structural glazing. Systemet kan være to-sidet eller fire-sidet, afhængigt af design krav.

I to-sidede systemer er det kun de lodrette samlinger der er structural sealant glazing, hvilket skaber en facade med glasbånd. Glassenes egenvægt understøttes mekanisk vandret.


To-sidet structural sealant glazing

I fire-sidede systemer er der til både de lodrette og de vandrette samlinger anvendt structural sealant glazing, hvilket muliggør en uafbrudt facade af glas. Egenvægts belastninger understøttes enten mekanisk ved en vandret finne eller ved selve silikoneforseglingen, afhængigt af designet og det valgte profilsystem.


Fire-sidet structural sealant glazing

Udvikling af facaden

For hvert trin man nåede indenfor udvikling af systemet, blev der åbnet nye døre til nye muligheder med silikoneklæbede glasløsninger. Hvis en anvendelsen var inden for materialets muligheder, var det i silikoneindustriens interesse at udvikle forsøg, til det lykkedes. Man skulle have styr på vindlaste, egenvægt og øvrige last.

To-sidet structural sealant glazing var det første trin, herefter kom fire-sidet montage, og derefter montage med termoruder. Nu er systemet også udviklet til at skabe tredimensionelle facadesystemer.

Kvaliteten og ydeevnen af silikonen er blev forbedret gennem årene. Der har været udfordring i nogle egne af verden hvor særlige vejrforhold og geologiske begivenheder (jordskælv) og orkaner krævede særlige sikringsruder.

Tidslinje


Reference: DOW High performance building solutions, 50 years of structural silicone glazing success.

Se også artiklen Structural Sealant Glazing
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev