Historien og landskabet forenes i glas på Skamlingsbanken
Skamlingsbanken har siden 1800-tallet spillet en stor rolle for danskerne i Sønderjylland som mødested for folkemøder. I det nye besøgscenter halvvejs under jorden spiller glasset en essentiel rolle i at sikre, at historien kan fortælles, uden det går ud over naturen.
En gletsjer skabte under den sidste istid Sønderjyllands højeste punkt lidt uden for Kolding – et punkt, der går under navnet Skamlingsbanken. Langt senere fik landskabet en afgørende betydning for danskerne i grænselandet. Skamlingsbanken blev nemlig et samlingssted for nogle af historiens vigtigste taler og folkemøder i perioden fra midten af 1800-tallet til og med besættelsesårene fra 1940 til 1945. Området symboliserer derfor både den civile kamp for Sønderjylland, men også den væbnede modstand under Anden Verdenskrig, hvor modstandsbevægelsen f.eks. samlede op mod 100.000 mennesker til møde i juni 1945 i anledning af befrielsen.
Foto: Kirstine Mengel
Naturen i fokus
Stedets historiske værdi er da også omdrejningspunktet for det nye besøgs- og oplevelsescenter, som Skamlingsbankeselskabet har ladet opføre og færdiggøre for nylig. Centret er opført i et fredet område og bygget direkte ind i banken. Meningen har været at forene den gode fortælling om stedets historie med landskabet så vidt muligt uden, at den fredede natur blev påvirket.
Foto: Kirstine Mengel
Buet facade krævede ekstra
Ved at løfte et enkelt punkt på banken har CEBRA Architecture formået at skabe en blødt buet bakke, der rummer oplevelsescentret. Selve centret er gemt under jorden, og fra mindestøtten på det højeste sted ser man kun græstaget. Fra Lillebælt ser man direkte ind ad vinduerne i besøgscentrets café, hvorfra man har en 180 graders udsigt over den smukke natur.
Foto: Kirstine Mengel
Det buede facadedesign var en udfordrende opgave for glas- og facadeproducenten, Redtz Glas og Facade, fordi facaden krævede lidt mere end normale lige facader.
Foto: Kirstine Mengel
"I opgaven med besøgscentret blev vi udfordret af at skulle segmentere de buede facader. Vi fik løst opgaven ved, at vores tegnestue fremstillede produktionstegninger, så vi kunne producere hvert enkelt vinduespanel på fabrikken og dermed sikre hurtig montage i det flotte landskab", fortæller direktør for Redtz Glas & Facade A/S, Morten Redtz.
Foto: Kirstine Mengel
Glassene er op til 4,1 meter i højden, og facaderne er monteret med facadesystemerne Schüco FWS50 samt dørsystemet Schüco AD UP 75.
Foto: Kirstine Mengel
Selvom Skamlingsbanken ikke længere bruges til de store folkefester og møder, kan området stadig trække flere tusinde gæster, når der holdes operafest i sensommeren.
FAKTA
Periode: 2019-2021
Bygherre: Skamlingsbankeselskabet
Arkitekt: CEBRA Architecture
Landskabsarkitekt: Opland
Glasspecifikationer: Standard 3-lags glas, 6-8 mm. lamineret med 1 lag folie, 10 mm. lamineret med 2 lag folie, Standard energibelægning
Facadeentreprenør: Redtz Glas & Facade A/S
Systemleverandør: Schüco Danmark
Topfoto: Adam Mørk