« Tilbage
Skamlingsbanken set fra luften

Historien og landskabet forenes i glas på Skamlingsbanken

Sidst revideret nov 2022
REDTZ Glas & Facade A/S

Skamlingsbanken har siden 1800-tallet spillet en stor rolle for danskerne i Sønderjylland som mødested for folkemøder. I det nye besøgscenter halvvejs under jorden spiller glasset en essentiel rolle i at sikre, at historien kan fortælles, uden det går ud over naturen.

En gletsjer skabte under den sidste istid Sønderjyllands højeste punkt lidt uden for Kolding – et punkt, der går under navnet Skamlingsbanken. Langt senere fik landskabet en afgørende betydning for danskerne i grænselandet. Skamlingsbanken blev nemlig et samlingssted for nogle af historiens vigtigste taler og folkemøder i perioden fra midten af 1800-tallet til og med besættelsesårene fra 1940 til 1945. Området symboliserer derfor både den civile kamp for Sønderjylland, men også den væbnede modstand under Anden Verdenskrig, hvor modstandsbevægelsen f.eks. samlede op mod 100.000 mennesker til møde i juni 1945 i anledning af befrielsen.


Foto: Kirstine Mengel

Naturen i fokus

Stedets historiske værdi er da også omdrejningspunktet for det nye besøgs- og oplevelsescenter, som Skamlingsbankeselskabet har ladet opføre og færdiggøre for nylig. Centret er opført i et fredet område og bygget direkte ind i banken. Meningen har været at forene den gode fortælling om stedets historie med landskabet så vidt muligt uden, at den fredede natur blev påvirket.


Foto: Kirstine Mengel

Buet facade krævede ekstra

Ved at løfte et enkelt punkt på banken har CEBRA Architecture formået at skabe en blødt buet bakke, der rummer oplevelsescentret. Selve centret er gemt under jorden, og fra mindestøtten på det højeste sted ser man kun græstaget. Fra Lillebælt ser man direkte ind ad vinduerne i besøgscentrets café, hvorfra man har en 180 graders udsigt over den smukke natur.


Foto: Kirstine Mengel

Det buede facadedesign var en udfordrende opgave for glas- og facadeproducenten, Redtz Glas og Facade, fordi facaden krævede lidt mere end normale lige facader.


Foto: Kirstine Mengel

"I opgaven med besøgscentret blev vi udfordret af at skulle segmentere de buede facader. Vi fik løst opgaven ved, at vores tegnestue fremstillede produktionstegninger, så vi kunne producere hvert enkelt vinduespanel på fabrikken og dermed sikre hurtig montage i det flotte landskab", fortæller direktør for Redtz Glas & Facade A/S, Morten Redtz.


Foto: Kirstine Mengel

Glassene er op til 4,1 meter i højden, og facaderne er monteret med facadesystemerne Schüco FWS50 samt dørsystemet Schüco AD UP 75.


Foto: Kirstine Mengel

Selvom Skamlingsbanken ikke længere bruges til de store folkefester og møder, kan området stadig trække flere tusinde gæster, når der holdes operafest i sensommeren.

FAKTA 

Periode: 2019-2021 

Bygherre: Skamlingsbankeselskabet 

Arkitekt: CEBRA Architecture 

Landskabsarkitekt: Opland 

Glasspecifikationer: Standard 3-lags glas, 6-8 mm. lamineret med 1 lag folie, 10 mm. lamineret med 2 lag folie, Standard energibelægning 

Facadeentreprenør: Redtz Glas & Facade A/S 

Systemleverandør: Schüco Danmark

Topfoto: Adam Mørk
Kontakt info til leverandør


REDTZ Glas & Facade - Se profil


info|redtz.dk
+45 6614 7-9-13Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas