« Tilbage
Sage Glass Neues Wien Museum

Fusion af gammelt og nyt - Neues Wien Museum

Sidst revideret apr 2024
SageGlass

Bæredygtighed og bevarelse af den historiske karakter var nøgleprioriteter for renoveringen af Neues Wien Museum på Karlsplatz.

En ekstra etage på Neues Wien Museum, der ser ud til at svæve over den gamle bygning, har næsten fordoblet museets tilgængelige gulvplads. Det stabile indeklima i museumsrummene understøttes af de elektrokrome ruder fra SageGlass. Det intelligent styrede solafskærmningsglas sikrer, at der kommer tilstrækkelig varme og lys ind i rummene.

Neues Wien Museum på Karlsplatz er et af de mest besøgte museer i den østrigske hovedstad. Under renoveringen og udvidelsen skulle ikke kun den fredede bygningsstruktur bevares, men der skulle også skabes en moderne infrastruktur. Der skulle tages hensyn til både de komplekse bevaringskrav til de historiske udstillinger og de nutidige krav til bæredygtighed og energieffektivitet.

Betonkuben er blikfang, der svæver over den eksisterende bygning. ©Christine Koblitz

Udvidelse med „svævende“ element

I 2015 vandt Ferdinand Ĉertov og Winkler + Ruck Architekten konkurrencen om renoveringen med ideen om en udvidelse med en betonblok "svævende" over den gamle bygning for at få den nødvendige plads. Den oprindelige bygning og det nye element ville blive holdt strukturelt adskilt. Den nye bygning er strukturelt forankret dybt inde i museets tidligere atrium uden at røre ved den eksisterende bygning. Til dette formål blev der lagt et nyt fundament i atriumet, der består af en betonplade op til fire meter tyk på 40 nedborede pæle med en maksimal længde på 40 meter. En ti centimeter bred samling sikrer, at de to dele af bygningen kan vibrere helt uafhængigt af hinanden i tilfælde af et jordskælv.

Gammelt og nyt mødes i det nye rum for at skabe en sammenhængende helhed. Overgangen bliver markeret af et transparent terrasseniveau af glas, komplet med multifunktionelle rum til arrangementer og workshops. Fra den frit tilgængelige udsigtsplatform med café har man en fantastisk udsigt over Karlsplatz og Karlskirche.

Den nye glasfacade samt alle andre vinduesåbninger og ruder i museet er udstyret med SageGlass. ©Lisa Rastl

Nyt område gør museumsoplevelsen endnu større

En ny glaspavillon foran indgangspartiet på Karlsplatz fungerer som udvidet foyer og skaber en klimatisk forbindelse mellem ude og inde. Sammen med den nye plads foran museet sikrer det en stærk lokal tilstedeværelse. Omdrejningspunktet for museet er dog den 25 meter høje centrale sal i det tidligere atrium med en fritsvævende trappe, uden synlige understøtninger. Museet blev bygget af Oswald Haerdtl i 1959, og det nu samlede anvendelige areal er blevet øget fra 6.900 til 12.000 kvadratmeter. De nyoprettede udstillingsområder gør det muligt at præsentere den permanente udstilling i kronologisk rækkefølge og skaber mere plads til skiftende særudstillinger.

Facader med tekstur

Facaderne på den eksisterende bygning er baseret på det oprindelige design fra 1950'erne. Designet med naturstensbeklædning af forskellige kalkstens- og marmoroverflader er baseret på Oswald Haerdtls originale ideer og giver sammen med de messingfarvede vinduesrammer facaden en struktur af høj kvalitet.

Betonfacaden på den nye „svævende“ etage er behandlet med en speciel forskalling og omhyggelig efterbehandling på en sådan måde, at fine linjer løber ned ad væggen med uregelmæssige mellemrum. Kanterne på de lodrette riller blev skåret i hånden for at skabe det ønskede rå udseende og et naturligt skyggespil.



Den oprindelige facade er opbygget med forskellige natursten. Kalksten og marmor giver facaden en unik tekstur. ©Lisa Rastl

Intelligent styret glas

Neues Wien Museum er næsten selvforsynende med energi med den energieffektive renovering af de eksisterende facader og brugen af vedvarende energi til opvarmning og køling. Omfattende aircondition er ellers normalt påkrævet for at bevare museets udstillinger. I samarbejde med restaureringseksperter, bygningschefer og specialiserede planlæggere søgte man måder at reducere energiforbruget på, samtidig med at man garanterede et stabilt indeklima.

Bygningen blev opdelt i tre klimazoner med forskellige krav. Klimazonerne er strukturelt adskilt fra hinanden og fungerer uafhængigt af hinanden. Derudover besluttede planlæggere og Neues Wien Museum at anvende SageGlass Classic i alle glasoverflader i klimaskærmen. Det intelligent styrede solafskærmningsglas tillader maksimalt dagslys at trænge gennem glasset med minimal varmetilførsel. Som et resultat af disse foranstaltninger kunne den nødvendige køle- og belysningsenergi i museet reduceres markant.



Kontakt info til leverandør


SageGlass - Se profil


jacobketner.vidkjaer|saint-gobain.com
+45 42 12 79 56



Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas