Glasfakta januar 2017

Dagslys er gavnligt for vores velbefindende

Lysets og arkitekturens betydning for sundheden er i disse år igen blevet aktuel. Niels Finsens arbejde med lys på de danske sanatoriebyggerier, som Vejle Sanatoriet (1900), og Alvar Aaltos arbejdede med lyset i Paimio Sanatorium (1933) indeholder viden og erfaringer, som man ikke har benyttet sig af ide sidste mange år. Fælles for disse byggerier er den sundhedsmæssige viden, som arkitekter gjorde brug af, blandt andet jernfattigt glas der transmitterer UVB-lys, krydsventilerede sengestuer med naturlig ventilation, trapperum tegnet til både ophold i dagslys og til fysisk motion.

Man kan optimere facaden og få skabt det bedst mulige indeklima for brugerne. Facaderne er fuldstændig afgørende for energiforbrug og for indeklima, for oplevelsen af rummet, og for hvor meget lys der kommer ind i rummet. Udviklingen i energikravene i Danmark har været meget markant og allerede med BR15 er der store problemer med at opfylde energirammen inden for hospitalsbyggeri.

Derfor vil vi i disse år se en masse solpaneler på nye byggerier. Solcellepaneler kan godtgøre for det - uundgåelige - merforbrug udover de 25 kWh/m2 pr. år. På den måde overholdes Bygningsklasse 2020, men det er ikke en egentlig reduktion i bygningens energiforbrug, blot en kompensation for et for højt energiforbrug i forhold til Bygningsklasse 2020.

Læs mere i artiklen "Dagslys styres af energikrav" her på Glasfakta

Læs om "Indeklima med behagelig temperatur"


Sundere dagslys og kunstlys - Nye veje mod lavenergiarkitektur i 2020

Kravene til byggeriets energiforbrug blive skærpet i Danmark frem mod 2010. Et nyt SBI-notat tager udgangspunkt i Bygningsklasse 2020 og beskriver de udfordringer som vi rent sundhedsmæssigt står overfor, når det gælder dagslys, kunstlys og energiforbrug i det byggede miljø.

Personerne bag rapporten vil sætte fokus på lyskvaliteten, og på hvordan vi undgår, at forringe dagslysets kvalitet i lavenergibygninger. Man håber med rapporten at kunne bidrage til en sundere og bedre byggeskik i Danmark.

Du kan downloade rapporten på SBi

Ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 er trådt i kraft

Bygningsreglementet (BR15), der trådte i kraft den 1. juli 2016, er blevet ændret på enkelte områder:
  • Kravet om isolering af fyldninger i facadevinduer er fjernet
  • Kravet om anmeldelse af opstilling af større transportable konstruktioner og større campingområder til kommunalbestyrelsen er fjernet
  • Loftet for det faste gebyr, som kommunerne kan opkræve for deres byggesagsbehandling i medfør af bygningsreglementet, er ændret fra 1.000 kr. til 1.011 kr.
Ændringerne trådte i kraft 1. januar 2017.01.09

Se mere hos Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen

Læs om "Shadow box" her på Glasfakta.

SageGlass®, har i 2016 fået tildelt flere priser for deres dynamiske glas

SageGlass, der en del af Saint-Gobain, blev udvalgt til disse priser for deres produkters egenskab til at kontrollere og optimere sollys, bevare udsigten, og forbedre komforten ved at forhindre blænding og varmetilskud.

Commercial Architecturemagazine’s Dynamic Glass Product of the Year
Building Design + Construction magazine’s Top 101 Products award
USGlass magazine’s Green Design award
Reader’s Choice award in the electrochromic glass category

Læs mere her

Læs om Electronisk Smart glas her på Glasfakta

Velux Gruppen i partnerskab med Netatmo for at udvikle innovative indeklimaløsninger

Udviklingen inden for intelligente hjem og automatisering forventes at blive væsentlige forbrugertendenser i den nærmeste fremtid. Branchen spår en firedobling af omsætningen i 2020 til over 60 mia. US$.

De første VELUX Active produkter forventes introduceret til efteråret 2017.

Læs mere her

Læs om "U-værdi i skrå flader"

Asahi Glass har købt CMC Biologics

Det danske biotekselskab CMC Biologics, der producerer aktive ingredienser til biotek- og farmaindustrien, er blevet solgt for 3,6 mia. kr. til japanske AGC Asahi.

AGC Asahi er ejet af Mitsubishi-koncernen og får med købet af CMC Biologics adgang til markederne i USA og Europa.

Læs mere her

Læs om Glas til biler og køretøjer.

23 meter, måske den længste i verden

Sedak har udviklet en speciel anhænger til at transportere deres lange stykker glas på 16 meter. Anhængeren er designet til at kunne manøvrere i selv smalle kurver.

Sedak kan levere glasplader i formater op til 3,2 x 16 meter.

Se mere under oktober i Sedak's foto-årbog for 2016

Læs "Brugen af store glasfelter"

Bau 2017 München 16. - 21. januar

BAU München er verdens førende messe for arkitektur, materialer og systemer. BAU afholdes hvert andet år og præsenterer sine besøgende for det nyeste inden for arkitektur, industrimaterialer og systemer, byggeri og interiør.

Se mere her
Afmeld nyhedsbrev her Problemer med at læse denne mail? - Klik her