Hvorfor gasfyldes energiruder
Sidst revideret okt 2018
Gassens bevægelsesmulighed imellem glassene er afgørende for U-værdien
Isoleringsevnen i en termorude afhænger af:- Glassets emissionsfaktor det vil sige belægningens evne til varmerefleksion
- Luftafstanden (afstanden mellem glassene i ruden)
- Gasfyldning og gastype
Det vil sige, at glassets tykkelse ikke har indflydelse på isoleringsevnen i termoruder. Kun ved meget tykke glas kan det få en lille betydning.
Gasfyldning
Ved gasfyldning erstattes det atmosfæriske luft mellem glaslagene med gasarterne argon eller krypton. Argon og krypton har større massefylde end almindelig luft.Konvektionen, det vil sige luftcirkulationen i hulrummet, bliver derved nedsat, så rumvarmen overføres langsommere fra det inderste varme glas til det yderste koldere glas.
Gassen er usynlig og hindrer ikke lysgennemgangen. De gastyper der i dag bruges i termoruder er ugiftige og skader ikke miljøet.
Argon er billigere end Krypton.
Argon har sin maksimale virkning ved 15-16 mm luftafstand.
Krypton har sin maksimale virkning ved ca. 9-10 mm luftafstand.
Det er i h.t. Miljøstyrelsen forbudt at bruge SF6-gas i Danmark siden 1. januar 2003.
Energiruder er gasfyldte
En energirude er en termorude med særlig god isoleringsevne. I alle termoruder anvendes i dag floatglas med fine optiske egenskaber.I energiruden er det ene lag glas forsynet med en særlig energibelægning = lavemissionsbelægning (coating).
Samtidig er hulrummet mellem glassene fyldt med gasarten argon eller krypton.
Dette resulterer i en væsentlig forbedring af isoleringsevnen.
Varmetab i en gammeldags termorude
To trediedele af varmetabet gennem en gammeldags termorude sker ved absorption af varmen/energien i glassene og derefter varmestråling mellem glassene dvs. bølgelængden for stuevarme giver ikke mulighed for direkte varmestråling gennem glasset, som ved solstråling.Den sidste trediedel sker ved konvektion svarende til cirkulation af luften.

Varmetabsfordellingen i en gammeldags termorude (uden gas)
Varmetab i en energirude
Når det ene glas er energiglas i termoruden, falder varmestrålingen fra 2/3del til 1/5del. Dvs. de resterende 4/5del af varmetabet sker ved konvektion.
Varmetabsfordelingen i en energirude (uden gas)