« Tilbage

Haze i glas

Sidst revideret sep 2018
Glasfakta
Man skal være opmærksom på at haze er en karakteristik, der kan være til stede i glasprodukter samtidig med flere andre forhold, og derfor må denne forklaring ikke bruges alene til at foretage en vurdering eller beslutning om, hvordan et produkt skal anvendes eller ser ud.

Bygningsglas

Den fantastiske egenskab i glas er dets gennemsigtighed. Glas er et solidt, stærkt, vejrbestandigt materiale, der tillader passage af lys gennem dets faste opbygning, stort set uden forvrængning. Der er meget få naturlige materialer, som har denne egenskab af gennemsigtighed.

Funktionerne i glas kan tilpasses ved at kombinere det med andre materialer, dette kan være i form af belægning eller laminering eller flerlagsruder. Dette tillader en bred vifte af synlige, solstrålings, termiske og stoflige egenskaber, der kan opnås.

Haze

Haze er et fænomen, der skyldes spredningen af noget af lyset, når det passerer gennem et medium. Dette medium kan for eksempel være atmosfæren. Vi er alle bekendte med at stå på udkig og stirre på en spektakulær udsigt ud over en lang afstand og bemærke noget uklarhed eller manglende klarhed i udsigten. Det skyldes, at en lille mængde lys bliver spredt, da det rammer støvpartikler i atmosfæren.

Haze i glas

Ikke alt lys, der kommer ind i et stykke glas, er i stand til at passere direkte igennem. Noget af det absorberes, og noget er spredt af komponenter i glasset. Hvis tilstrækkeligt lys er spredt, så vil det fremstå som haze i glasset. Synligheden af denne uklarhed vil afhænge af de omgivende forhold.

Hvis sollys rammer glasset direkte, vil denne stærke lyskilde kræve meget lidt lysspredning, før det er tydeligt nok til at være synligt som haze. Hvis glasset er i skygge, er det genstand for reflekteret lys fra omgivelserne. Når lysintensiteten er meget lavere end direkte sollys, er haze meget mindre tydeligt.

Baggrunden har indflydelse på synligheden af haze

Baggrundens lysstyrke har også en vigtig indflydelse på synligheden af haze. En lys baggrund afspejler meget mere lys end en mørk baggrund. Lysstyrken fra en lys baggrund kan være tilstrækkelig til at udviske haze, som får det til at virke mindre synlig. En mørkere baggrund vil gøre haze mere synlig.

Ligger glasset i skygge er haze ikke tydelig

Et glas, der er delvist i skygge, kan synes at vise haze i det ikke-skyggefulde område, men ikke i det skyggede område. Graden af lysspredning i begge områder er den samme procentdel af lyset, der passerer gennem glasset i hvert område, men lysintensiteten i det ikke-skyggede område er meget højere end den skyggede region, så haze er meget mere synligt i ikke-skyggefulde områder.

Det er helt normalt for et glasprodukt at have synlig haze på en tid af dagen og ikke i et andet, da det er muligt for samme type glas at udvise haze i en bygning og ikke i en anden.

Haze er en egenskab, som er en konsekvens af den anvendte glastype

Haze er i alle kombinationer, der består af glas som komponenter, også som flerlagsruder. Vær forsigtig, når du vælger produkt, som tilbydes som et glas med et bestemt haze-niveau eller mindre som i et konkurrerende produkt. Disse argumenter kan synes at være overbevisende, når man forsøger at beslutte mellem produkter, men det er overflødigt, fordi produktet enten har haze eller det ikke har det.

Dette kan illustreres med følgende. To produkter kan tilbydes til brug i et projekt, hvoraf det ene har halv så meget haze som det andet. Hvis de sammenlignes side om side, vil der være en synlig forskel. Når det ene eller det andet bliver brugt i en bygning, vil det udvise haze, så forskellen er ikke vigtig i det færdige projekt, fordi der ikke længere er en sammenligning mellem de to produkter. Så din beslutning er i virkeligheden, om projektet vil blive påvirket af det glas, der udviser haze, eller hvis det ikke vil, og ikke graden af haze.

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev