« Tilbage

Værn, rækværk, gelænder

Sidst revideret sep 2018
Glasfakta
Et værn, også kaldet rækværk eller gelænder, er en afskærmning eller afspærring, der skal sikre, at man ikke falder ud over kanten på eksempelvis en altan, en tagterrasse eller en trappe.

Et værn skal, som det ligger i ordet, værne altså beskytte mod en fare. I bygningsreglementet kan man se kravene for, hvordan værn skal udføres for at være lovligt. Det gælder emner som, hvor højt skal værnet være, hvor bred afstand må der være imellem balustrene og meget mere.

Når et værn udføres i glas, er der også krav til hvilken type glas man skal anvende, for at værnet overholder reglerne i bygningsreglementet.

Når man benytter glas til værn, opnår man en større gennemsigtighed i bygningen. Glas til indvendige værn har den fordel, at man undgår skygge fra kompakte værn, og at man oplever kontakt mellem de forskellige niveauer i en bygning. Er det et udvendigt værn på en terrasse eller altan kan man bevare udsigten, når man anvender glas.

Ofte har man ønsker til, hvordan glasværnet i ens bygning skal se ud. Det kan være, man ønsker et fritstående glasværn, hvor man kun bemærker glasset. Eller det kan være man ønsker en mere synlig grafisk konstruktion, hvor glasset indgår som en del af konstruktionen, som et udfyldende element. De forskellige typer af glasværn kræver forskellige typer af glas afhængig af, hvordan glasset er monteret.

Glasset kan være monteret på forskellige måder, det kan være:

Udover at konstruktionen af værnet påvirker det udtryk man får, kan man også påvirke udtrykket ved valget af glasset, der kan være farvet, mat satineret eller påtrykt mønster ved hjælp af silketryk.

Læs mere om reglerne for værn her.

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev