« Tilbage
Olympic House nyt hovedkvarter

Olympic House

Sidst revideret jul 2019
Glasfakta
Den Internationale Olympiske Komite, IOC indviede 23. juni 2019 deres nye hovedkvarter, Olympic House, i Lausanne i Schweiz, bygningen er tegnet af det danske arkitektfirma 3XN.

En bæredygtig bygning

IOC ville have en transparent bygning, og de ville have den mest bæredygtige bygning i verden. Bygningen har således også fået den højeste certificering, LEED Platinum, fra det amerikanske Green Building Council. For at opnå dette er der indarbejdet talrige energibesparende foranstaltninger i bygningen. Facaden er en dobbelt facade, og den inderste facade er udført i 3-lags ruder. Regnvand opsamles til brug i bygningen, og der er installeret solceller på taget.



Olympic House er opført i en offentlig park ved Genevesøen ved siden af slottet Château de Vidy fra det 18. århundrede. Bygningen er arbejdsplads for organisationens 500 medarbejdere.

Krav til indretningen har givet huset dets form

Bygningen er tegnet indefra og ud, så husets skulpturelle form er opstået ud fra de ønsker og krav, man havde til husets anvendelse. Formen er opstået ud fra kravet om at få så meget dagslys som muligt, men ikke nødvendigvis sollys, ind i rummene.

Hovedkvarteret er arrangeret omkring et centralt atrium, hvor kernen er en trappe med fem runde trappeforløb, der forbinder etagerne. Trappen symboliserer de fem olympiske ringe.



Et krav fra IOC var, at der fra mindst 80 procent af de 500 arbejdspladser skulle være udsigt til mindst to sider. Det er også et af kravene, der stilles for at en bygning kan blive tildelt en platincertificering. For at opnå at man visuelt har kontakt til hele bygningen og sikre transparensen inde i bygningen, er hver etage som udgangspunkt et stort lokale, og de få vægge der er, er udført i glas. Kontorerne og arbejdsområder kan ændres og tilpasse organisationens skiftende behov.



Dobbelt facade

Mellem de to glasfacader er der en solafskærmning af lodrette lameller, men håbet er, at den ikke kommer meget i brug. Maksimalt dagslys var et af kravene, som IOC stillede til bygningen.

Bygningens gennemsigtighed skal ses som et billede på IOC's nye retning, da de stræber efter en større organisatorisk gennemsigtighed, afspejlet i de overordnede strukturændringer, der blev indledt af den olympiske dagsorden 2020. Det giver besøgende til parken mulighed for at se ind i bygningen og observere den olympiske organisations arbejde, samtidig giver det medarbejderne en fantastisk udsigt.



3XN blev valgt til at være arkitekt på Olympic House ud fra en konkurrence afholdt i 2013, hvor 140 arkitektfirmaer deltog.

Foto: © 2019 / International Olympic Committee (IOC) / MØRK, Adam - All rights reserved.




Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev