« Tilbage

Fjordenhus ved Vejle fjord

Sidst revideret maj 2019
Glasfakta
Fjordenhus ved Vejles havnefront er den verdenskendte kunster Olafur Eliassons første bygning. Den markante bygning i havnebassinet i Vejle er på 9.000 kvadratmeter og består af fire sammenhængende cylindre, der med en højde på 28 meter rejser sig op af vandet.

Buede åbninger og vinduer indrammer udsigten

Kunst og arkitektur er smeltet sammen i det nyskabende Fjordenhus, og det er Studio Olafur Eliassons tanke at bygningen skal indgå i en konstant dialog med det omsluttende hav. Afhængigt af, hvor man er i bygningen, vil der således være forskellige vinkler og udsyn til fjordens bredder og havnen, indrammet af buede åbninger og vinduer.

Cirklen er udgangspunktet

Det handler om bygningens forhold til byen, havnen, vandet og de andre naturelementer. Med cirklen som udgangspunkt er der gjort plads til at omgivelserne kunne forme bygningen. Man er begyndt med en form og har taget volumen væk fra den.

Der er valgt enkle materialer til den komplekse geometri

Bygningens komplekse geometri lagde op til brug af enkle materialer. Facaden består af et vægsystem opbygget af mursten. Der er udvalgt 15 forskellige farver og de enkelte mursten er tilpasset bygningens form. Der er integreret forskellige tekniske funktioner som akustik og udluftning i murstenene. Bygningens tag er udformet som et grønt tag med beplantning og har solceller.

Intet er tilfældigt

Hver en del af de ydre facader har sin egen kombination af mursten afhængigt af det lys, der falder på facaderne. De glaserede grønne mursten er brugt hyppigst i basen i nærheden af havet og de blå glaserede mursten ses på toppen af bygningen.

De indre rum har også kombinationer af mursten, der er specifikke for rummets anvendelser. For eksempel bruges kun grå og sølv mursten i trappeområder.

Bygningen er designet som en kontorbygning og der er arbejdet med, hvordan mennesker interagerer på jobbet. Der er designet møbler, der understøtter den overordnede ide bag bygningen og respekterer udsigten.

Kunstnerisk tilgang til arkitekturen

Når man bevæger sig rundt i bygningens åbne foyer, der er åbenfor alle, foregår der ikke andet end rummet, skulpturerne og nærværet af naturen. Vinden blæser lige igennem – lyset optræder og reflekteres på forskellige måder – kvaliteter vi ofte ikke lægger mærke til. Det handler om rum, og hvordan vi oplever rum. Det handler om omgivelser og hvordan vi oplever dem.

Det er din oplevelse der tæller

Et af de emner Olafur Elisson arbejder med i sine kunstværker er tanken om at være bevidst om sin egen tilstedeværelse. Oplevelsen er ikke i bygningen, men i måden jeg oplever den på. Det grundlæggende er, folk bør eje oplevelsen og tage værket til sig.

Fjordenhus blev indviet juni 2018. Bygning er hovedsæde for Kirk Kapital A/S, der har til huse på de tre øverste etager.

Der er offentlig adgang til den åbne stueetage i Fjordenhus alle dage kl. 7-24. Udover at opleve de åbne rum kan man også opleve Olafur Eliassons imponerende kunstværker og installationer der afspejler det dynamiske samspil mellem lys, vand og vind.

Fjordenhus i Vejle, var nomineret til The 2019 Mies Van Der Rohe Award. Projektet vandt ikke, vinderen blev et renoveringsprojekt af tre sociale boligblokke i Grand Parc Bordeaux i Frankrig.





Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev