« Tilbage

Tirpitz - Glas, beton og stål i klitterne

Sidst revideret jul 2017
Glasfakta

Tirpitz museet er bygget i beton, stål og glas

Ved Vesterhavet tæt ved Blåvand ligger det nye museum Tirpitz. Museet har fået international bevågenhed dels på grund af dets arkitektur og dels på grund af arkitekten bag projektet, den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels.

Den amerikanske tv-station CNN har i år udnævnt 13 bygningsværker, som de mener, mennesker i hele verden skal unde sig selv at se i år. Et af dem er Tirpitz.

Tirpitz bunkeren

Den gamle, tyske kanonstilling Tirpitz, som hidtil har fungeret som museum, var en del af Hitlers Atlantvold, der strakte sig fra Nordkap i Norge ned til Pyrenæerne. Tirpitz bunkeren blev påbegyndt i slutningen af 1944 for at beskytte havruten til Esbjerg havn, og var planlagt til at stå færdig i september 1945. Krigens afslutning i maj 1945 betød, at bunkeren aldrig blev færdigbygget, og ikke fik monteret nogen kanoner.

Det nye Tirpitz

Det nye Tirpitz er bygget i fredet klitlandskab, men der er givet tilladelse til projektet, da det ikke er bygget ind i en naturlig klit. Det er placeret der, hvor der før lå en sandrampe, der var anlagt af tyskerne, og som skulle have været underlaget for kranen, der skulle montere kanonerne.

Varde Museerne fik tilladelse til at flytte den 55.000 kubikmeter store sandrampe under forudsætning af, at landskabet blev reetableret. For at opfylde betingelserne var kravet, at byggeriet skulle underordne sig naturen, og det er lykkedes. Oven på museets fire tage er det oprindelige naturlandskab genskabt gennem beplantning med marehalm. På den måde fremstår bygningen meget diskret og som en harmonisk del af landskabet.

Når man nærmer sig museet, kan det være svært at få øje på, da bygningen føjer sig ind i landskabet og på afstand ser ud som en sandklit, der er gennemskåret af fire dybe stier. Stierne fører ind til museets plads og videre ud i landskabet. Under sandet ligger det 2.500 kvadratmeter store museum.

Stål, glas og beton

Tirpitz er opført i stål, glas og beton. Alle synlige vægge og lofter er af beton og støbt på stedet, der er brugt 4.400m3 beton og 600 ton armeringsjern. De fire tagflader hver på omkring 600m2 hviler kun på de ydre vægge og er ikke forbundet til væggene mod den åbne indre plads.

De største glaspartier er 6 meter høje

De indre facader, der vender ud mod pladsen og de fire stier, består helt af glas. Det største af de store vinduespartier ud mod den åbne indre plads dækker 17m2, er 6 meter højt og vejer 1,5 ton. Det er det største enkeltstykke glas monteret på en bygning i Danmark.

De høje glasfacader trækker dagslyset ned i udstillingerne, der ligger under jorden. - Selv under jorden kan man se himlen og dens spejling i de modstående facader.

Udstillingerne

Tirpitz rummer tre faste udstillinger: "Den skjulte Vestkyst" om 20.000 års vestkysthistorie; "En hær af beton" om Hitlers forsvarsprojekt langs den jyske vestkyst og "Havets Guld" om rav.

Desuden vil der være en skiftende særudstilling hvert år. Resten af 2017 om museumsbyggeriet, med modeller og tegninger fra BIG, Bjarke Ingels Group.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev