« Tilbage

Gastab i energiruder er uden betydning

Sidst revideret dec 2017
Glasfakta

Gassen der fyldes i en energirude giver en bedre varmeisolering, men hvor længe?

Spørgsmålet kommer jævnligt frem om, hvor lang tid det tager for argongas, der fylder mellemrummet mellem glassene for at forbedre varmeisolering, siver ud. Forsvinder gasserne i energirudens mellemrum efter 3, 6, 10 eller 15 år? Og hvilken effekt har dette på U-værdi på energiruden?

Så lang tid tager det før gassen siver ud af en termorude

Ved en korrekt produceret energirude vil rudens U-værdi i de første 20 til 25 år kun ændre sig minimalt. Det vil i praksis kunne betyde en ændring på kun ca. 0,1 W / m²K. Tidsperioden svarer til det vi generelt antager som levetiden for en energirude. Hvis gaslækagen er større, har producenten gjort noget forkert eller ruden og dens kantforsegling er blevet beskadiget.

Kantforsegling af termoruder

Kantforseglingen udføresi henhold til den europæiske standard for termoruder: DS/EN 1279 Bygningsglas - Termoruder. Tætningen i termoruder udføres med dobbeltforsegling, det vil sige en indre og en ydre forsegling, der skal udføres i overensstemmelse med systembeskrivelsen.

Indre forsegling:
Butyl eller lignende, til sikring af gastæthed og fastholdelse af rammen før presning.

Ydre forsegling:
To eller en-komponent forsegling, der skal sikre mod indtrængning af vand eller vanddampe.Gasfyldning

Gasfyldning af termoruder kan ske før eller efter forsegling af termoruden. Processen kan foretages automatisk via gasfyldepresser før forsegling eller manuelt efter forsegling. Gasfyldningen skal i henhold til EN 1279-6 nominelt være 90%, og den målte gasfyldningsgrad skal være mellem 85% og 100%.

Derfor mister en energirude gas

Kantforseglingen af en energirude kan næsten udføres 100% hermetisk med de nuværende fremstillingsmetoder, det betyder at påfyldt gas i rudens mellemrum diffunderer ud. Det tilladte gastab er 1% per år (ifølge DS/EN 1279-3 afsnit 4.1). Det betyder:


Konklusion

Derfor kan man med god samvittighed sige, at en moderne produceret energirude i løbet af sine 20 til 25 år lange "liv" kun forringes med ca. 0,1 W / m²K

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev