« Tilbage

EW: Brandbeskyttende glas med integritet og mindre varmestråling

Sidst revideret aug 2018
Glasfakta

Varmestråling passerer stort set uhindret gennem almindeligt glas

Varmestråling udsendes især fra flammer, men også gløder fra en brand i et fast stof for eksempel træ udsender varmestråling. Varmestråling passerer stort set uhindret gennem almindeligt glas og stoppes først, når den rammer et fast stof, som herved opvarmes.

Varmestråling (W)

Brandbeskyttende glas der er klassificeret med ”EW” anvendes i bygningsdele, hvor der både søges integritet (glasset bevarer sin stabilitet og tæthed), men hvor der ikke er krav om isolering (I), men krav om reduceret stråling f.eks inde i en brandsektionering for at sikre flugtveje.

Bygningsdele med klassifikationen EW afklares i brandstrategien og den brandtekniske dokumentation i samråd med en brandteknisk rådgiver.

Når en adskillende bygningsdels isoleringsevne er kontrolleret på grundlag af den udsendte varmestråling, angives dette med W.

Angivelse af W for en adskillende bygningsdel indebærer, at strålingsintensiteten målt i en afstand af 1,0 m fra den adskillende bygningsdel på den ikke-brandpåvirkede side ikke overstiger 15,0 kW/m² indenfor et fastlagt tidsrum. W angives altid i kombination med E. Efter EW angives tidsrummet, hvor bygningsdelen opfylder kravene. Sådanne adskillende bygningsdele klassificeres i følgende klasser:


Kritiske forhold for en person baseret på strålingskriterier indtræder, hvis personen udsættes for:
Det anbefales, at varmestrålingen fra den ikke-brandpåvirkede side af en indvendig brandadskillende EW-bygningsdel (f.eks. en væg) holdes under 2,5 kW/m² målt i en afstand på 1,0 m fra bygningsdelens ikke-brandpåvirkede side.

Det vil sige at EW-betegnelsen (max 15kW/m²) ikke umiddelbart kan bruges, da betegnelsen iht standarden giver for stor varmestråling til praktisk brug, der bør derfor bedes om dokumentation for vedvarende strålingsintensitet > 2,5 kW/m² f.eks. dokumenteret ved hjælp af en heat-flux-kurve.

EW-glas vil normalt være et flerlagsglas med et ekspanderende mellemlag, som giver en mulighed for en EW-betegnelse:


Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev